Застраховките за електромобили се превръщат в кошмар за собственици

Цените на полиците за някои модели на ток във Великобритания скочиха с 300%
Застраховките за електромобили се превръщат в кошмар за собственици
Източник: investor.bg

Електромобилите са по-скъпи от колите с двигател с вътрешно горене, но за сметка на това имат по-ниски експлоатационни разходи. И това може да изсуши дори тези, които не се интересуват от изменения в климата или качеството на въздуха.

Някои нови собственици обаче научиха по трудния начин, че разходите не са чак толкова ниски, колкото са очаквали. И това не се дължи на нарастващите цени на електроенергията, а на увеличение на цените на застраховките за електромобили на един от най-големите пазари в Европа – този във Великобритания.

Покупка на автомобил и планиране на разходи за застраховането му

Някои собственици на електромобили бяха уведомени, че полиците им да поскъпнали три пъти, а други са принудени да търсят алтернативи, след като техните застрахователи решиха, че повече няма да предлагат покритие за електромобили, съобщава вестник The Guardian, който проведе собствено разследване и откри редица такива случая.

В един от тях собственик на Tesla Model Y разказва, че досега е плащал по 1200 британски лири (1385 евро) на компанията Aviva, за да застрахова колата си, но е бил информиран, че полицата му няма да бъде продължена. Той започва да търси друг вариант, като 4 компании му отказват застраховка и в крайна сметка е принуден за приеме офертата на Direct Line за 4500 лири (5200 евро). И тъй като сумата не е никак малка, собственикът я плаща на месеци, което води до оскъпяване и общите разходи надхвърлят 5000 лири (5760 евро).

ЗАД "Армеец" - Промяна в правилата на оторизация за сключване на застраховка "Каско на МПС"

Оказва се, че не само притежатели на Tesla са засегнати. The Guardian разговаря и със собственик на Smart EQ ForFour, чийто застраховател John Lewis го е уведомил, че няма да му предложи покритие за следващата година. Представител на компанията потвърди пред вестника, че временно спира за предлага застраховки за електромобили, докато анализира рисковете и разходите, свързани с тях. Същото се отнася и за много от SUV-автомобилите.

Въпреки че електромобилите имат по-малко движещи се (съответно износващи се) части от автомобилите с двигатели с вътрешно горене, ремонтът им може да бъде по-скъп. Като цяло цената на застраховките във Великобритания се е увеличила за 1 година, като при моделите с ДВГ поскъпването на полиците е средно с 29%, докато при ЕV то е със 72%.

Нови тарифи по застраховки „Гражданска отговорност“ в ОЗК - Застраховане