За изминалата година, 235 млн. долара са инвестициите в родните иновации

Сателити, зарядни за електромобили, мониторинг на вредни емисии, изкуствен интелект в науката и други
За  изминалата година, 235 млн. долара са инвестициите в родните иновации
Източник: marica.bg

Въпреки трудностите през 2023 година, развитието на компаниите, разработващи иновации у нас, продължава да се развива с бурни темпове. Според данните на най-голямата професионална мрежа за работа в IT и стартъп сегмента DEV.BG технологичните компании, произхождащи от България или с български корени, са успели да привлекат над 235 млн. долара инвестиции през 2023 година.

Сателити, зарядни за електромобили, мониторинг на вредни емисии, изкуствен интелект в науката - това са само част от родните иновации, които привлякоха вниманието на чуждите инвеститори през 2023 година.

Според годишния доклад за 2023 г. на фонда за рисков капитал Atomico България заема 24-то място в Европа по обема на инвестициите в стартъпи, изключвайки вторични трансакции, дългове, кредити и грантове. От друга страна, според ежегодния доклад на StartupBlink: Global Startup Ecosystem Index 2023, нашата страна заема лидерска позиция в стартъп екосистемите на Балканите. 

Как "изтичат мозъци" от България под формата на добри новини от бизнеса

Софтуерната компания LucidLink е абсолютният първенец през годината със своите 75 млн. долара привлечен инвестиционен капитал. Фирмата, която има офиси не само в София, но и в САЩ, предлага технология за ускорен пренос на данни в облака. 

Втората най-значима инвестиция у нас през годината беше в Dronamics. Българският производител и оператор на товарни дронове набра близо 40 млн. долара през 2023 година, а преди броени дни стана ясно, че вeчe e чacт oт cтpaтeгичecкa инициaтивa нa Бpюкceл, в paмкитe нa кoятo 15 oт нaй-влиятeлни eвpoпeйcки тpaнcпopтни кoмпaнии щe кoнcyлтиpaт лидepитe нa EC oтнocнo инoвaциитe в ceктopa нa тpaнcпopтa в cвeтoвeн мaщaб.

От тази година здравните осигуровки за безработните стават 37,32 лева

Plan A е германският стартъп с български корени, който продължава бързия си растеж с инвecтиция oт 27 млн. дoлapa през изминалата година. Компанията, създадена от българката Любомила Йорданова, помага на над 1500 бизнеса да отчитат автоматично въздействието си върху екологичните, социалните и управленските (ESG) фак­тори.

Iris.ai пък е най-впечатляващият проект с родно участие в сферата на изкуствения интелект. През 2023 г. стартъпът набра общо малко под 18,5 млн. долара инвестиции. Iris.ai е най-иновативният ИИ в областта на научните изследвания.

Станата ни може и да е назад в продажбата на електромобили спрямо водещите пазари в Европа, но българска компания AMPECO в сред лидерите в сектора с услуги в сферата на електромобилността. От създаването си преди пет години фирмата привлече стотици клиенти в десетки страни за софтуерната си платформа за управление на зарядни станции, а през 2023 г. си осигури финансиране на стойност 13 млн. долара. 

Hertz продава 20 000 употребявани електрически автомобила заради високите разходи за ремонт

EnduroSat пък могат да се похвалят с 10-милионна инвестиция. Целта на EnduroSat е да направят Космоса по-достъпен, като създават ново поколение сателити, които извеждат в орбита сензори, генериращи данни, полезни за всички други индустрии в света. Компанията е 100% българска, като и до днес се управлява от създателя си Райчо Райчев.