Как "изтичат мозъци" от България под формата на добри новини от бизнеса

Британска компания купува българска платформа за обучение
Как "изтичат мозъци" от България под формата на добри новини от бизнеса
Източник: Инвестор.бг

Най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания Juniper Education придобива "Школо" ООД - образователната платформа за управление на училищните процеси Shkolo.bg, на която се доверяват над 1700 образователни институции в България, съобщиха от българската компания.

Juniper Education работи с над 14 хил. училища във Великобритания, като предоставя интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, управление на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес с помощта на технологии и експертиза в образованието.

Софтуерът на "Школо" дава на директори и учители необходимите инструменти за ефективно управление на данни и оперативна организация на работата в училище.

От компанията не разкриват повече информация за сделката, като посочват, че условията по придобиването са конфиденциални.

Какво е скрито зад тази чудесна новина на колегите от Инвестор.бг?

Чужда компания придобива проверена, изчерпателна и конфиденциална информация за нивото на образование на нашите ученици и студенти, която ние им предоставяме с фанфари и шампанско. 

Какво следва след това за нас? 

Всички грамотни, трудолюбиви, изявени и подготвени деца ще са обект на директен контакт или предложения за подбор от чуждите университети, а тук ще остават тези с по-ниски или незадоволителни резултати. Звучи тривиално и даже нормално, но всъщност това е трагедия за една нация, която губи своя потенциал по този начин.

Може би трябва да си припомним фразата, че отговорността за спасението им е на самите давещи се, но тогава къде е функцията на държавата и тя самата, като гарант за стабилност и просперитет?