Hertz продава 20 000 употребявани електрически автомобила заради високите разходи за ремонт

Компанията за автомобили под наем ще ги замени с автомобили с бензинови двигатели
Hertz продава 20 000 употребявани електрически автомобила заради високите разходи за ремонт
Източник: Ars Technica

Фирмата за отдаване под наем Hertz продава около 20 000 електромобила, след като обяви големи планове за закупуване на десетки хиляди електромобили от Tesla и след това от Polestar, сега тя ликвидира една трета от този автопарк, съобщи компанията на инвеститорите.

След като Hertz фалира в първите дни на пандемията, големите ѝ амбиции в областта на електрическите превозни средства започнаха през 2021 г., когато компанията разкри, че иска до 2022 г. повече от 20% от нейния автопарк да бъде електрически. За тази цел тя направи поръчка за 100 000 седана Tesla Model 3, а след това последва поръчка за 65 000 автомобила Polestar 2.

До началото на 2023 г. тя все още е далеч от амбициозната цел, до голяма степен поради неспособността на Tesla да изпълни поръчката навреме, а електрическите превозни средства все още представляват едва 11% от общия парк на Hertz за отдаване под наем. Общо флотилията от EV на Hertz е около 60 000 автомобила. Но всъщност може и да не е толкова разстроена, че не е успяла да се справи - оказва се, че електрическите автомобили под наем не са били панацеята, от която се е нуждаела.

В края на третото тримесечие на 2023 г. Hertz съобщи на инвеститорите, че значителното намаляване на цените през годината е "довело до по-ниски остатъчни стойности на електромобилите, което е увеличило разходите за амортизация на автомобилите и е оказало негативно влияние върху разходите за възстановяване". Освен това наетите от нея EV са били повреждани или разбивани по-често, а много по-високите разходи за ремонт на автомобилите Tesla - средно с около 20% по-високи от тези на другите EV - са означавали, че Tesla на Hertz й носят по-малко пари на автомобил, отколкото другите й наети автомобили.

Hertz съобщава, че амортизацията от 245 млн. долара за активите на EV ще бъде отразена във финансовите резултати за четвъртото тримесечие на 2023 г. Компанията планира да използва част от постъпленията от продажбата, за да закупи повече бензинови автомобили под наем.