Microsoft и Amazon са изправени пред разследване във връзка с облачните си услуги

Британският регулаторен орган разследва лицензионните практики на Microsoft и Amazon за публична облачна инфраструктура
Microsoft и Amazon са изправени пред разследване във връзка с облачните си услуги
Източник: The Verge

Проблеми се задават над операциите на Microsoft Azure в ЕС, а сега и в Обединеното кралство, след като започна ново разследване на големите доставчици на облачни услуги, което включва и Amazon. Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) тъкмо е приключил с опасенията си относно игрите в облака с предложеното от Microsoft придобиване на Activision Blizzard, но скоро ще насочи вниманието си към облачните предложения Azure на Microsoft и Amazon Web Services (AWS).

Това е част от ново разследване на доставчиците на публични облачни услуги в Обединеното кралство, след като телекомуникационният регулатор Ofcom "установи редица особености при предоставянето на облачни услуги, които затрудняват клиентите да сменят и да използват множество доставчици на облачни услуги".

Apple е проучила възможността за придобиване на Bing от Microsoft

Ofcom откри проблеми с таксите, които клиентите на облачни услуги трябва да плащат, за да преместят данните си от облака, с отстъпките за използване само на един доставчик, както и техническите пречки за преминаване към друг доставчик на облачни услуги. CMA изрично посочва и Microsoft. "В доклада на Ofcom се излагат и опасенията, относно практиките за лицензиране на софтуер на някои доставчици на облачни услуги, по-специално на Microsoft", се казва в днешното съобщение за медиите на Британският регулатор.

Независимата разследваща група на CMA ще проведе разследване, за да установи дали конкуренцията на този пазар функционира добре и ако не, какви действия трябва да се предприемат, за да се отстранят откритите проблеми

, казва Сара Кардел, главен изпълнителен директор на CMA.

Въпреки че CMA не назовава конкретно Amazon, пазарното проучване на Ofcom установи, че Microsoft и Amazon контролират около 70-80% от публичната облачна инфраструктура в Обединеното кралство и че е "особено загрижен за практиките на Amazon Web Services (AWS) и Microsoft поради тяхната пазарна позиция".

Ofcom и CMA също не са единствени в опасенията си относно конкуренцията на пазара на облачни услуги. Търговската група на доставчиците на облачни инфраструктурни услуги в Европа (CISPE), в която членува и Amazon, подаде антитръстова жалба в ЕС миналата година. Групата твърди, че "Microsoft използва господстващото си положение в областта на софтуера за производителност, за да насочва европейските клиенти към собствената си инфраструктура в облака Azure в ущърб на европейските доставчици на инфраструктура в облака и потребителите на ИТ услуги".

Ръководителят на PlayStation Джим Райън се пенсионира след 28 години работа в Sony

Преди повече от година Microsoft предложи някои отстъпки при лицензирането, но те не бяха достатъчни, за да се отговори на продължаващите оплаквания. По-рано тази година Google дори публично обяви "данъка" върху лицензирането на софтуера в облака на Microsoft, твърдейки, че предприятията трябва да плащат допълнително, когато искат да използват софтуер като Office в други облачни мрежи.

Microsoft  публично твърди, че ако използвате софтуера им в Azure в сравнение с други доставчици като AWS и GCP, той е пет пъти по-евтин или по-скъп за използване при нас, основно заради данъка, който клиентите трябва да плащат на Майкрософт", казва Амит Завери, ръководител на платформата в Google Cloud, в интервю за The Register по-рано тази година. "Цената на продуктите е една и съща по отношение на инфраструктурата и всичко останало, така че разходите за лицензиране са по-скъпи заради използването на доставчици, различни от Azure.

Съобщава се, че Microsoft се опитва да отблъсне пълно антитръстово разследване на ЕС, като през март Ройтерс съобщи, че е предложила да промени практиките си за изчисления в облак. ЕС е започнал официално антитръстово разследване на обвързването на Microsoft Teams с Office, но все още очакваме да чуем дали регулаторът ще се заеме и с проблемите на Azure. 

Пазарното разследване на CMA може да отнеме 18 месеца, а крайният срок е определен за 4 април 2025 г. Британският регулаторен орган ще очертае теориите за вредата и всички потенциални средства за защита, които биха могли да решат ситуацията. Регулаторът на Обединеното кралство има също така правомощието да "налага структурни корективни мерки, които могат да изискват от дружествата да продават части от бизнеса си, за да подобрят конкуренцията".