Apple е проучила възможността за придобиване на Bing от Microsoft

Подробности за преговорите на Apple за замяна на Google с Bing и дори DuckDuckGo се разкриват в непубликувани съдебни показания
Apple е проучила възможността за придобиване на Bing от Microsoft
Източник: The Verge

Въпреки че търсачката на Google от години е по подразбиране в устройствата на Apple, новооткрити съдебни свидетелства разкриват, че Apple е водила разговори с Microsoft и DuckDuckGo за използване на техните търсачки в устройствата на Apple, а в случая с Microsoft дори за потенциално закупуване на Bing, съобщават The Washington Post и Bloomberg . Потенциалната сделка с Microsoft също така е послужила като полезен аргумент за Apple при преговорите за изгодна сделка за търсене с Google.

Подробностите излязоха наяве като част от знаковото антитръстово дело на Министерството на правосъдието на САЩ срещу Google, което обвинява гиганта в злоупотреба с господстващото му положение на пазара на търсене. Ключов елемент от този процес е споразумението, според което Google плаща на Apple милиарди долари годишно в рамките на сделка за споделяне на приходите, за да направи търсенето в Google стандартно в устройствата на Apple. Apple защити сделката, като заяви, че не е имало жизнеспособна алтернативна търсачка.

OpenAI се съюзява с бившия дизайнер на Apple Джони Айв, за да създаде "iPhone на AI"

Новината, че Apple е обмисляла закупуването на Bing, се появи в доклад на Bloomberg миналата седмица, но новооткритите показания на старши вицепрезидента на Apple Джон Джанандреа хвърлят повече светлина върху дискусиите. Apple се е срещнала с Microsoft през 2018 г., а по-късно и през 2020 г., за да обсъди потенциално придобиване на Bing или съвместно предприятие, съобщава Bloomberg. Компанията дори е проучила качеството на резултатите от търсенето в Bing в сравнение с Google, но е установила, че Bing като цяло се представя по-зле, с изключение на търсенията на десктоп на английски език.

В миналото Apple е използвала Bing като услуга за търсене по подразбиране за някои от своите продукти (между 2013 и 2017 г. търсачката на Microsoft предоставяше отговори за търсенията, извършвани чрез Siri и Spotlight), но в крайна сметка реши да се придържа към Google в сделка, чиято стойност се оценява на около 19 милиарда долара годишно за Apple.

Въпреки че изглежда, че Apple обмисля сделка с Microsoft, един от вътрешните имейли на Apple, разкрит в рамките на съдебния процес, предполага, че компанията - поне отчасти - е използвала Bing като тактика за преговори, за да измъкне повече пари от Google. "Ние ги [Microsoft] изграждаме, създаваме постепенно влияние при преговорите, за да запазим процента на вземане от Google, и увеличаваме възможността да заменим Google надолу по веригата", пише вицепрезидентът на Apple Адриан Перика, съобщава The Washington Post . От своя страна Microsoft е била наясно, че е използвана за натиск. "Не е тайна, че Apple печели повече пари от съществуващия Bing, отколкото Bing", свидетелства в рамките на съдебното заседание ръководителят на отдела за реклама и уеб услуги на Microsoft Михаил Парахин.

Microsoft ще използва ядрена енергия, за да захрани амбициите си в областта на изкуствения интелект

Според новооткритите показания на главния изпълнителен директор на DuckDuckGo Габриел Уайнбърг, Apple е провела около 20 срещи и телефонни разговори с DuckDuckGo, за да обсъди превръщането на търсачката в режим по подразбиране за частно сърфиране в Safari. DuckDuckGo се предлага като алтернатива на основните търсачки, която е по-фокусирана върху защитата на личните данни. Въпреки че Уайнбърг казва, че "е мислел, че [Apple] ще го пусне", Джанандреа от Apple казва, че не е знаел, че компанията е обмисляла преминаване, и дори поставя под въпрос твърденията на DuckDuckGo за поверителност, отбелязва Bloomberg.

Според Джанандреа разчитането на DuckDuckGo на Bing за информация за търсене създава риск от споделяне на информация за потребителите с Microsoft. "Вероятно ще настоявам за много по-задълбочена проверка на DuckDuckGo", ако Apple сериозно обмисля да премине към него, каза Джанандреа.