Ръководителят на PlayStation Джим Райън се пенсионира след 28 години работа в Sony

Sony обяви, че Райън ще се пенсионира през март 2024
Ръководителят на PlayStation Джим Райън се пенсионира след 28 години работа в Sony
Източник: The Verge

Джим Райън, ръководител на PlayStation и главен изпълнителен директор на Sony, се оттегля от поста си. В съобщение за пресата в сряда Sony обяви, че Райън ще се пенсионира през март 2024 г., а президентът и главен оперативен директор на Sony Group Corporation Хироки Тотоки, ще стане временен главен изпълнителен директор на Sony от 1 април 2024 г.

След 30 години взех решение да се оттегля от Sony Interactive Entertainment (SIE) през март 2024 г. Радвах се на възможността да имам работа, която обичам, в една много специална компания, да работя със страхотни хора и невероятни партньори. Но ми беше все по-трудно да съвместявам живота в Европа и работата в Северна Америка. Ще си тръгна, след като имах привилегията да работя по продукти, които са докоснали живота на милиони хора по света.  PlayStation винаги ще бъде част от живота ми и се чувствам по-оптимистично от всякога за бъдещето на SIE.

, казва Райън в изявлението си.

Райън работи в Sony от 28 години, като започва кариерата си в европейския клон на компанията през 1994 г., където заема няколко ръководни позиции, включително ръководител на глобалните продажби и маркетинг. През 2019 г. Райън замени Джон Кодера на поста президент и главен изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment. По време на работата си в Sony Райън ръководи най-вече пускането на PlayStation 5. Макар че ограниченията във веригата за доставки направиха конзолата трудна за намиране по време на и след пандемията от ковид, доставките успяха да се възстановят. През юли Sony обяви, че е продала 40 милиона PS5.

Sony обявява рязко увеличение на цените на трите нива на PlayStation Plus

Райън е постоянна фигура в битката между Microsoft и Федералната търговска комисия (FTC) относно плановете на компанията да закупи гиганта в областта на издаването на игри Activision Blizzard. По-рано тази година се появиха коментари на Райън, в които той заяви, че придобиването не е свързано с ексклузивност на конзолите, което противоречи на твърденията на Sony, че сделката може да повлияе негативно на игрите на Activision Blizzard, които се появяват на конзолите PlayStation.

Тотоки ще стане председател на Sony Interactive Entertainment през октомври 2023 г. преди напускането на Райън. След като бъде назначен за временен главен изпълнителен директор, Sony заявява, че Тотоки "ще работи в тясно сътрудничество с председателя и главен изпълнителен директор на Sony Group Corporation Кеничиро Йошида и ръководния екип на SIE, за да помогне за определянето на следващата глава от бъдещето на PlayStation, включително за наследяването на ролята на главен изпълнителен директор на SIE".