Отдаващите имот под наем в Booking, AirBNB и други платформи, дължат данъци и осигуровки

Физическите лица трябва да имат регистрация и в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията.
Отдаващите имот под наем в Booking, AirBNB и други платформи, дължат данъци и осигуровки
Източник: НАП

Краткосрочното отдаване на имоти през чуждестранни онлайн платформи като AirBNB, Booking и други представлява хотелско настаняване и е необходимо наемодателите да се регистрират предварително по специалния ред на ЗДДС, т.е. още преди да са отдали имота, напомнят от НАП.

Регистрираните по ЗДДС към момента наемодатели само във Варна са над 870.

От приходната агенция поясняват още, че физическите лица трябва да имат регистрация и в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията. Те са със статут на самоосигуряващи се лица (с регистрация като упражняващи свободна професия) и следва да декларират начало на осигуряване в НАП в 7-дневен срок от започване на дейността си. Ако в определен период самоосигуряващият се не извършва тази дейност, то има възможност да подаде декларация за прекъсване на дейността.

Китайската технологична корпорация Alibaba планира да инвестира 2 млрд. долара в Турция. 

Повече информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция - в рубриката „Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи“, както и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 и 02 9859 6801 /на цена, според тарифите на съответния оператор/ и на място в офис от 09:00 до 17:30 часа.

Държавата направи идеен проект на задължителен Туристически гаранционен фонд