И през последната година щетите от природни бедствия струват над $100 млрд. на застрахователите

През 2022 г.щетите общо са възлизали на 286 млрд, а застрахователите са покрили 133 млрд от тях.
И през последната година щетите от природни бедствия струват над $100 млрд. на застрахователите

През 2023 г. природните бедствия са причинили в световен мащаб щети на стойност 280 милиарда долара. От тях 108 милиарда долара са били покрити от застрахователните компании, според годишното проучване на презастрахователя Swiss Re. Той предупреждава, че тези разходи може да се удвоят в рамките на 10 години.

Общият размер на щетите от природни бедствия и делът, покрит от застрахователите намаляват през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Но въпреки това, сумата надхвърля границата от 100 милиарда долара за четвърта поредна година.

През 2022 г.щетите общо са възлизали на 286 млрд, а застрахователите са покрили 133 млрд от тях.

Промоция по имуществено застраховане в ЗАД Армеец

Бурите държат второ място по размер на щетите

Земетресението в Турция и Сирия е най-скъпото природно бедствие за 2023 г. Загубите на застрахователите са достигнали 6,2 милиарда долара, като това земетресение „драматично“ илюстрира пропуските в застрахователното покритие по света, се подчертава в доклада. Икономическите загуби са 58 милиарда долара, но земетресението удари райони с ниско застрахователно покритие, като около 90% от загубите не бяха покрити, се посочва в доклада.

Според запознати с материята, системата бонус-малус за ГО няма да работи

Опустошителни бури от своя страна са довели до 64 милиарда долара застрахователни загуби, което представлява нов рекорд. В проучването се отбелязва, че те са се превърнали във втория най-голям източник на загуби за застрахователите след тропическите циклони. Градушките, които придружават тези бури, са основната причина за загубите. На Съединените щати се падат 85% от застрахованите щети от бури, но обезщетенията се увеличават в Европа, като надхвърлиха 5 милиарда долара годишно за последните три години. Рискът от градушки се увеличава в частност в Германия, Италия и Франция.

С повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления, които стават „по-чести и интензивни“, обезщетенията за природни бедствия на застрахователите могат „да се удвои през следващите десет години“, предупреждава Swiss Re.

Последният пример, който доказва правотата на презастрахователя: горещата вълна, засягаща Латинска Америка от началото на годината, доведе до повишаване на температурата до рекордното ниво от 62,3°C градуса в Рио де Жанейро, Бразилия.

В южната част на Бразилия, обратно, дъждът е този, който носи най-голямата заплаха. Експертите приписват тези екстремални явления и метеорологическа нестабилност на климатичните промени и на феномена Ел Ниньо, който в разгара на лятото засяга южния конус на Латинска Америка, причинявайки горски пожари в Чили.