Индонезийският президент открива първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, финансирана от Китай

Проектът е съпътстван от закъснения и нарастващи разходи, а някои наблюдатели се съмняват в търговските му ползи.
Индонезийският президент открива първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, финансирана от Китай

В понеделник индонезийският президент Джоко Уидодо откри първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, която трябваше да започне търговска експлоатация - ключов проект в рамките на китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път"(BRI), който драстично ще намали времето за пътуване между два ключови града.

Проектът е съпътстван от закъснения и нарастващи разходи, а някои наблюдатели се съмняват в търговските му ползи. Уидодо обаче подкрепя 142-километровата железопътна линия, за която в неделя Министерството на транспорта издаде официален лиценз за експлоатация. Проектът на стойност 7,3 млрд. долара, финансиран до голяма степен от Китай, е изграден от PT Kereta Cepat Indonesia-China, известна като PT KCIC, съвместно предприятие между индонезийски консорциум от четири държавни компании и China Railway International Co. Ltd. Железопътната линия свързва Джакарта с Бандунг, гъсто населената столица на провинция Западна Ява, и ще съкрати времето за пътуване между градовете от сегашните три часа на около 40 минути. Очаква се използването на електрическа енергия да доведе до намаляване на въглеродните емисии.

Китай открива първата високоскоростна железопътна линия със скорост 350 км/ч през морето

Във встъпителните си думи Уидодо официално нарече първата индонезийска високоскоростна железница - най-бързата в Югоизточна Азия, със скорост до 350 км/ч (217 мили в час) - "Whoosh", от "Waktu Hemat, Operasi Optimal, Sistem Handal", което на индонезийски език означава "спестяване на време, оптимална работа, надеждна система". "Високоскоростният влак Джакарта-Бандунг бележи модернизацията на нашия масов транспорт, който е ефективен и щадящ околната среда", заяви Уидодо.

"Смелостта ни да опитваме нови неща ни дава увереност и възможност да се учим и ще бъде много полезна за бъдещето, правейки човешките ни ресурси по-напреднали, а нацията ни - по-независима", добави той. Уидодо, заедно с други високопоставени служители, се качи на "Уош" от първата му станция - Халим в източната част на Джакарта, до станцията Падаларанг в Бандунг - една от четирите станции на линията, разположена на около 30 километра от централната част на Бандунг.

На 13 септември той направи 25-минутно тестово пътуване с влака и заяви пред репортери, че се чувства удобно да седи или да се разхожда във влака-стрела дори при максималната му скорост.

Китайският премиер Ли Цян направи тестово пътуване в началото на миналия месец, докато беше на посещение в Джакарта за тридневни разговори с лидерите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и други държави.Лухут Бинсар Панджайтан, министър, отговарящ за морското дело и инвестициите, заяви, че китайските железници са се съгласили да прехвърлят технологията си на Индонезия, за да може в бъдеще високоскоростните влакове в страната да се произвеждат на местно ниво.

С любов от БДЖ: Тръгваш на работа в 6.25 ч., прибираш се около 20:00

В продължение на две седмици, предшестващи откриването, PT KCIC провежда безплатен публичен процес. Индонезия започна работа по проекта през 2016 г. Първоначално се очакваше линията да започне да функционира през 2019 г., но беше забавена поради спорове за придобиване на земя, екологични проблеми и пандемията COVID-19. Планирано беше той да струва 66,7 трилиона рупии (4,3 млрд. долара), но сумата се разду до 113 трилиона рупии (7,3 млрд. долара).

Влаковете са модифицирани за тропическия климат на Индонезия и са оборудвани със система за безопасност, която може да реагира при земетресения, наводнения и други извънредни ситуации. Влакът е с дължина 209 метра и капацитет 601 пътници. Цените на билетите не бяха окончателно определени към понеделник, но PT KCIC смята, че цените за пътник в едната посока ще варират от 250 000 рупии (16 долара) за втора класа до 350 000 рупии (22,60 долара) за ВИП места.Пътниците, които отиват в центъра на Бандунг, трябва да се качат на допълнителен влак от гара Падаларанг, който ще отнеме още 20 минути и ще струва около 50 000 рупии (3,20 долара).

Железопътната сделка беше подписана през октомври 2015 г., след като Индонезия избра Китай пред Япония в оспорвана надпревара. Тя беше финансирана със заем от Китайската банка за развитие за 75% от разходите. Останалите 25% са от собствени средства на консорциума. проектът е част от планирана 750-километрова (466 мили) високоскоростна железопътна линия, която ще премине през четири провинции на главния индонезийски остров Ява и ще завърши във втория по големина град в страната - Сурабая.

Като световен икономически гигант Китай е един от най-големите източници на преки чуждестранни инвестиции в Югоизточна Азия - регион, в който живеят над 675 милиона души. На фона на репресиите от страна на Съединените щати и техните съюзници, Китай разширява търговията със страните от АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия), а инфраструктурните проекти играят ключова роля. през декември 2021 г. беше открита полувисокоскоростна железопътна линия - със скорост до 160 км/ч - свързваща Китай с Лаос.

Инфраструктурата на стойност 6 млрд. долара е финансирана предимно от Китай в рамките на политиката "Един пояс, един път"(BRi). Маршрутът с дължина 1035 км минава през планинските вериги на Лаос и свързва югоизточния китайски град Кунмин със столицата на Лаос Виентян. Съществуват планове за високоскоростен влак през Тайланд и Малайзия до Сингапур.