Във Велико Търново стартира инициатива за Балкански икономически съюз

Икономическият форум във Велико Търново обедини фирми от България и Румъния
Във Велико Търново стартира инициатива за Балкански икономически съюз
Източник: boliarinews.bg

Балкански икономически съюз да обедини държавите в региона и да обхване България, Румъния, Молдова, Гърция, Турция, Сърбия и Северна Македония – тази инициатива стартира във Велико Търново по време на икономически форум, събрал представители на българския и румънския бизнес. Събитието съпътстваше посрещането на плащаницата на св. Петка Търновска и завръщането й във Велико Търново, а по идея на кмета Даниел Панов новата организация предстои да бъде учредена именно в старопрестолния град.

Инициативата и ползите от общ икономически съюз бяха представени от заместник-кмета на Старата столица Нейко Генчев. Обединението ще позволи насърчаването на икономическите връзки между държавите на Балканите и като цяло – в Югоизточна Европа, ще отвори нови възможности за инвестиции и с това ще сближи и самите държави.

Оценката на бизнеса, известна още като оценка на компанията, как се определя тя?

Инициативата бе приветствана от проф. Ливиу Панделе от базираната в Брашов румънска икономическа организация „Balkanic Handel Haus”, както и от представители на бизнеса в северната ни съседка. Своята подкрепа дадоха и търговските аташета в Букурещ – Ивайло Маринов, и на Румъния у нас – Раду Молдован.

Икономическият форум във Велико Търново обедини фирми от България и Румъния, развиващи дейност в сферата на медицината, химическата и медицинската индустрия, производството и търговията с млечни храни, месо, сладкарски изделия, логистиката, винопроизводството и др.

В Бургас през октомври се събира световният круизен бизнес