В Бургас през октомври се събира световният круизен бизнес

Круизният бизнес от цял свят ще се събере в Бургас от 10 до 13 октомври 2023 г.
В Бургас през октомври се събира световният круизен бизнес
Източник: Пристанище Бургас

Круизният бизнес от цял свят ще се събере в Бургас от 10 до 13 октомври 2023 г., съобщи Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“. Градът и пристанището ще са домакини на 63-та генерална асамблея на MED Cruise - Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища.

България ще е домакин за първи път на толкова голямо събитие в круизния бизнес

, заяви Димов. Той очаква над 300 делегати от цял свят, които ще са директори на пристанища и на круизни компании. „Пристанище Бургас“ е член на международната асоциация, тъй като в нея влизат и съпътстващите морета около Средиземно море.  Организацията провежда две асамблеи през годината – пролетна и есенна. Домакин на пролетната през месец май ще бъде Корфу в Гърция, а през есента – Бургас.

В момента в американския град Форт Лодърдейл се провежда изложението и конференцията Seatrade Cruise Global. България е представена от Мария Белколева, член на борда на директорите на „Пристанище Бургас“. Тя е провела редица срещи с круизни компании, които да включат в бъдеще България в своите програми.

В момента обаче положението е сложно и Черно море е изцяло премахнато за круизи заради войната в Украйна. Според нея в бъдеще потенциалът на България е много голям с възможностите на пристанищата в Бургас и Варна, но страната ни може да се превърне във водеща круизна дестинация в Черно море.

, каза  Белколева.