SpaceX може да приземи космически кораб на Марс след 3-4 години

Илон Мъск направи това твърдение по време на изказване на Международния астронавтически конгрес в Азербайджан
SpaceX може да приземи космически кораб на Марс след 3-4 години
Източник: The New York Times

SpaceX може да приземи космически кораб на Марс след три до четири години, заяви основателят и главен изпълнителен директор на компанията Илон Мъск в четвъртък.

Мъск направи това твърдение, докато говореше чрез видеоконферентна връзка на Международния астронавтически конгрес (IAC) в Баку, Азербайджан, съобщава The New York Times. Той каза още, че космическият кораб SpaceX Starship, най-голямата и мощна ракета носител, създавана някога, има "приличен шанс за успех при предстоящия си полет.

SpaceX изстреля Starship за първия му изпитателен полет без екипаж от базата Starbase на компанията в Бока Чика, Тексас на 20 април тази година. Но минути след старта горната степен на ракетата-носител не успя да се отдели от долната степен Super Heavy и тя се взриви във въздуха. Целта на мисията беше да се осъществи 90-минутен дебютен полет, но той продължи по-малко от четири минути и завърши с неуспех.

BBC блокира извличането на данни от OpenAI, но е отворена за журналистика с помощта на изкуствен интелект

По време на изказването си на събитието в четвъртък Мъск заяви, че SpaceX не иска да "поставя твърде високи очаквания" след експлозията през април, съобщава Space.com. Основателят на компанията милиардер се надява, че ракетата "Старшип" в крайна сметка ще може да осъществи отдавнашната му амбиция за кацане, на Марс.

Но това все още изглежда доста далече за Starship, който беше спрян през септември от Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ.

Новият мениджър на авиокомпанията Emirates за България е Мехмет Гюркайнак

FAA заяви, че е взела това решение след приключване на разследването на експлозията през април. Тя посочи много причини, които биха могли да доведат до злополуката, и заяви, че SpaceX трябва да предприеме 63 коригиращи действия, за да гарантира, че подобен инцидент няма да се повтори. Доклад на Ройтерс малко след заземяването цитира служител на FAA, който заяви, че може да ускори издаването на лиценз за изстрелване, което да се случи още през октомври.

SpaceX твърди, че е разгледала всички въпроси, повдигнати от FAA. Но досега все още не е получила лиценз за изстрелването от федералния регулатор. Компанията ще трябва да получи и допълнителни екологични одобрения за изстрелването.