BBC блокира извличането на данни от OpenAI, но е отворена за журналистика с помощта на изкуствен интелект

Британската новинарска организация планира да работи с компании, за да открие най-доброто използване на генеративния изкуствен интелект.
BBC блокира извличането на данни от OpenAI, но е отворена за журналистика с помощта на изкуствен интелект
Източник: The Verge

Най-голямата новинарска организация в Обединеното кралство - Би Би Си - изложи принципите, които планира да следва, докато оценява използването на генеративен изкуствен интелект, включително за изследвания и създаване на журналистика, архиви и "персонализирани преживявания".

В публикация в блога си директорът на BBC по въпросите на нациите Родри Талфан Дейвис заяви, че телевизионният оператор вярва, че технологията предоставя възможности за предоставяне на "по-голяма стойност на нашата аудитория и общество".

Трите водещи принципа са, че BBC винаги ще действа в най-добрия интерес на обществото, ще дава приоритет на таланта и творчеството, като зачита правата на артистите, и ще бъде открита и прозрачна по отношение на продукцията, създадена с изкуствен интелект.

Epic променя цените на Unreal Engine за разработчици, които не са свързани с игри

Би Би Си заяви, че ще работи с технологични компании, други медийни организации и регулаторни органи за безопасно разработване на генеративен изкуствен интелект и ще се съсредоточи върху поддържането на доверието в новинарската индустрия.

През следващите няколко месеца ще стартираме редица проекти, които ще проучат използването на Gen AI както в това, което произвеждаме, така и в начина, по който работим, като прилагаме целенасочен подход, за да разберем по-добре както възможностите, така и рисковете. Тези проекти ще оценят как Gen AI може потенциално да подкрепи, допълни или дори да трансформира дейността на Би Би Си в редица области, включително журналистически изследвания и производство, откриване и архивиране на съдържание и персонализирани преживявания.

, казва Дейвис в публикацията. 

Други новинарски организации също изложиха мнението си за тази технология. Асошиейтед прес публикува свои собствени насоки по-рано тази година. Тя също така си партнира с OpenAI, за да сподели своите истории за обучение на моделите на GPT.

Провинция Синдзян се превръща в международен търговски център

Но тъй като BBC определя как най-добре да използва генеративния изкуствен интелект, тя също така блокира достъпа на уеб браузъри от OpenAI и Common Crawl до уебсайтовете на BBC. Тя се присъединява към CNN, The New York Times, Reuters и други новинарски организации, които не позволяват на уеб обхождащите програми да имат достъп до техните материали, защитени с авторски права. Дейвис заяви, че този ход е с цел "защита на интересите на плащащите лицензионни такси" и че обучението на модели на изкуствен интелект с данни на Би Би Си без нейното разрешение не е в обществен интерес.