Гаранционният фонд се включи в информационна кампания „Безопасно на пътя с електрически скутер“

Партньори в инициативата са Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), „Национална полиция“ – МВР и Гаранционния фонд (ГФ)
Гаранционният фонд се включи в информационна кампания „Безопасно на пътя с електрически скутер“
Източник Гаранционен фонд

С все по-масовата употреба на електрически скутери темата за безопасността на пътя при управление им става особено актуална и належаща за адресиране. По данни на МВР броят на пътните произшествия с електрически тротинетки се интензивно се увеличава. Към м. май 2022 г. в шестте най-големи градове на страната техният брой е 74, за 2021 г. са станали 25 произшествия, през 2020 г. броят им е 13, а през 2019 г. – 3. През 2018 г. няма регистрирани такива инциденти.

Кампанията "Безопасно на пътя с електрически скутер" идва в отговор на нарастващата обществена необходимост от по-добра информираност по темата, а организаторите й са Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), „Национална полиция“ – МВР и Гаранционен фонд (ГФ).

Целта на инициативата е, чрез предоставяне на практическа информация и съвети, да се стимулира култура на отговорност сред ползвателите на този вид превозни средства, които най-често са  млади хора. В рамките на инициативата ще бъде разпространено видео със съвети за безопасност, брошура в дигитален формат и ще бъде проведена дигитална кампания. Материалите са предоставени на Министерството на образованието и науката за разпространение сред училищата в страната, така че да стигнат до повече млади хора.

„Подобряването на безопасността на пътя  е сред водещите приоритети на Гаранционния фонд, затова ние активно подкрепяме разнообразни инициативи с подобна насоченост. Темата за безопасното управление на електрически скутери става все по-актуална с нарастващата им употреба и с кампанията се надяваме да допринесем за изграждане на отговорно отношение сред хората, които ги ползват и най-вече сред младежите“ – посочи Максим Колев, председател на Управителния съвет на Гаранциония фонд, по повод старта на кампанията.

Кампанията е част от обща инициатива на европейско ниво, обединяваща застрахователни асоциации и институции, работещи в сферата на пътната безопасност от 13 европейски държави. Подкрепена е от сдружението на европейските застрахователни асоциации Insurance Europe и е включена като дейност в инициативата „Заедно за безопасността на децата на пътя“ на застрахователните асоциации от Централна и Източна Европа. С подкрепата на Борда за пътна безопасност на Австрия, е изработено общо за участниците видео със съвети за безопасно управление на електрически скутер с адаптирани езикови версии за отделните държави. Видеото бе представено в информационните канали на Insurance Europe по време на тазгодишното издание на EU Mobility Week.