2 хил. души за около месец са се записали в регистъра за хазартно уязвими

Всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде Искане за вписване в регистъра.
2 хил. души за около месец са се записали в регистъра за хазартно уязвими
Източник: НАП

Близо 2000 души са подали заявление за вписване в регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец – от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души, съобщават от НАП.

Припомняме, след двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. приходната агенция поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Регистърът не е публичен, изтъкват от агенцията. Достъп до него имат само ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП.

Как луксът при полети стана достъпен за масовия потребител

Организаторите на хазартни игри са задължени да не допускат лица, вписани в регистъра. За да спазят това изискване, те трябва да заявят връзка към него през електронната услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“. С цел да улесни бизнеса, НАП внедри е-услуга, която дава възможност за извършване на справка чрез директен достъп до регистъра. Чрез нея хазартните оператори могат да обменят информация пряко и автоматично с приходната агенция. Това става възможно съссофтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа „система-система“ между софтуерите на бизнеса и НАП.

С близо 20% са се увеличили активите на пенсионните фондове у нас

Ако вписано в регистъра лице бъде допуснато до хазартна игра, е необходимо да бъде подаден сигнал в Информационния център на приходната агенция на телефони: 0700 18 700 и +359 2 9859 6801 или на имейл:infocenter@nra.bg, за да бъде извършена незабавна проверка.

Всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде Искане за вписване в регистъра. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: nap@nra.bg, като в този случай трябва да е подписан с КЕП. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

Промоция по имуществено застраховане в ЗАД Армеец

Повече информация за възможностите за вписване или заличаване от регистъра, може да се открие в рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на приходната агенция, в подкаст епизода, посветен на темата, в YouTube канала на НАП или от Информационния център. В рубриката „Отговорен хазарт“ са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите.