Шефът няма да има право да търси работника в почивните дни чрез имейли и съобщения в социални мрежи.

Ограничават правото на шефовете на търсят работника през почивните дни
Шефът няма да има право да търси работника в почивните дни чрез имейли и съобщения в социални мрежи.
Източник: БТВ

Шефът няма да има право да търси работника в почивните дни чрез имейли и съобщения в социални мрежи. Промяната ще важи за работещите от разстояние и е предложена от Министерството на труда и социалната политика като част от пакет поправки в Кодекса на труда, публикувани за обществено обсъждане, по информация на БТВ.

Трудовата книжка отива в историята

В мотивите се посочва, че това се прави, за да се осигури закрила на работещите от разстояние като се регламентира правото на работника да не осъществява електронна комуникация с шефа си по време на почивка.

Тъй като при някои професии е необходимо в определени ситуации шефът да има право да комуникира с работника, се регламентира възможността с индивидуалния или колективния трудов договор да се уговорят условията, при които това ще е допустимо.

Обявите за работа от вкъщи са намалели с 20% от началото на годината

С поправките се регламентират и минималните изисквания за това, какво да съдържа трудовият договор за работещите от разстояние.

Работникът ще е задължен да осигури мястото, на което ще работи от разстояние, като то не трябва да крие риск за здравето и живота му. Предлагат се и промени, свързани с отчитането на свършената работа от разстояние и контрола на работното време.

Споделено работно място във Варна

По данни на JobTiger през юли обявите за дистанционна работа са 10% (3700) от всички обяви. Разпределението на този тип предложения по сектори е: 58% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (7%).