SAP обяви преструктуриране на 8 хил. работни места с AI и акциите му скочиха рекордно

Ще бъдат преквалифицирани служителите с умения за ИИ или ще бъдат заменени чрез програми за доброволно съкращаване.
SAP обяви преструктуриране на 8 хил. работни места с AI и акциите му скочиха рекордно
Източник: Ройтерс

Акциите на SAP скочиха със 7% до най-високо си ниво за всички времена, след като германската софтуерна фирма прогнозира ръст на приходите от облачни услуги и заяви, че ще преструктурира ролите за 8 000 работни места, за да се съсредоточи върху растежа на бизнеса, управляван от изкуствен интелект (AI), съобщава Ройтерс

От компанията заявяват, че ще бъдат инвестирани 2 милиарда евро за програмата, с която ще бъдат преквалифицирани служителите с умения за ИИ или ще бъдат заменени чрез програми за доброволно съкращаване.

SAP, която очаква да приключи 2024 г. с численост на служителите, подобна на настоящите нива, експериментира с ChatGPT на OpenAI веднага след като генеративната AI технология започна да набира сила и обяви планове да я вгради в своите продукти в началото на миналата година.

Еврокомисията подготвя създаване на Служба за изкуствен интелект

Сега германската компания очаква GenAI да промени фундаментално нейния бизнес и обеща да инвестира повече от 1 милиард долара, като подкрепи технологични стартъпи, базирани на изкуствен интелект чрез своето инвестиционно подразделение Sapphire Ventures.

Според наблюдатели компанията предприема правилни корекции и реорганизации, за да се подготви за ерата на изкуствения интелект

Технологични компании, включително глобални гиганти като Google и Microsoft започнаха вълна от съкращения през последните месеци, тъй като се стремят да пренасочат фокуса си към софтуер с изкуствен интелект и автоматизация, за да облекчат натоварванията.

Повечето от разходите за преструктуриране ще бъдат през първата половина на годината и ще допринесат с 500 милиона евро за оперативната печалба през 2025 г. поради подобрения в ефективността.

Производителят на бизнес софтуер SAP прогнозира още двуцифрен ръст на приходите от своя ключов облачен бизнес и общата оперативна печалба за текущата година, след като тези цифри за 2023 г. достигнаха или надхвърлиха консенсуса на анализаторите.

Очаква се приходите от облачни услуги да се увеличат с 24-27% през 2024 г., след отчетения ръст от 23% през 2023 г.

Оперативната печалба е нараснала с 13% до 8,7 милиарда евро, надминавайки прогнозите на анализаторите, поръчани от компанията, за увеличение от 9%. За 2024 г. SAP очаква тази цифра да нарасне между 17% и 21%.