Broadcom съкращава поне 2800 работни места във VMware след придобиването на стойност 69 млрд. долара

От Broadcom не са съобщили колко души ще бъдат засегнати, нито каквото и да било друго.
Broadcom съкращава поне 2800 работни места във VMware след придобиването на стойност 69 млрд. долара

През май 2022 г. Broadcom обяви, че ще купи VMware за 61 млрд. долара и ще поеме още 8 млрд. долара от дълга на компанията, а на 22 ноември 2023 г. Broadcom съобщи, че е завършила придобиването. И изглежда, че първият голям ход на Broadcom ще бъдат съкращенията: според уведомленията WARN (Закон за приспособяване и преквалификация на работниците от 1988 г.), подадени в няколко щата, Broadcom ще съкрати най-малко 2837 служители, включително 1267 в кампуса си в Пало Алто, Калифорния.

Както отбелязва Channel Futures, действителният брой на съкращенията може да е по-голям, тъй като не за всички съкращения се изискват уведомления по WARN. VMware има около 38 300 служители в цял свят, като 1700 са и в България.

В известията по WARN причината за съкращенията е посочена като "икономическа", но не е представено допълнително обяснение или обосновка.

Според бивш служител на компанията, който е пожелал да не бъде идентифициран, ако се вземат прогнозираните спестявания и ги разделите на средната годишна заплата от 175 000 долара на служител, около 21 000 души могат да загубят работата си във времето.

Предколедно Spotify ще съкрати 17% от служителите си 

Въпреки съкращенията VMware ще остане централна част от стратегията за корпоративен софтуер на Broadcom. Софтуерната група на Broadcom ще бъде преименувана на VMware и според съобщенията компанията планира да наблегне на софтуерните абонаменти, а не на еднократните продажби, за да увеличи приходите си. Освен това не знаем много подробности за това как в крайна сметка ще изглежда VMware, собственост на Broadcom. Единственият продукт на VMware, споменат подробно в публикацията на главния изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан за придобиването, е VMware Cloud Foundation.

Broadcom все още печели най-много пари от своите продукти за жична и безжична комуникация и други чипове; 78% от приблизително 8,9 млрд. долара, които Broadcom е спечелила през третото тримесечие на 2023 г., са от сегмента "полупроводникови решения". Но от години Broadcom се опитва да си проправи път към корпоративния софтуер, включително чрез придобиване на CA Technologies за 18,9 млрд. долара през 2018 г. и придобиване на Symantec за 10,7 млрд. долара през 2019 г. Акциите на Broadcom са поскъпнали с 59%, или 346,68 долара на акция, за 18-те месеца, откакто обяви плановете си да купи VMware