Предколедно Spotify ще съкрати 17% от служителите си

Пореден кръг на съкращения в компанията като се очаква този път да засегнат около 1500 човека
Предколедно Spotify ще съкрати 17% от служителите си
Източник: The Verge

Изпълнителният директор на Spotify Даниел Ек съобщи днес на служителите, че ще съкрати 17% от служителите си в опит да намали разходите. Въз основа на общия брой на служителите от 9241 души, разкрит по време на последното оповестяване на приходите, се очаква съкращенията да засегнат над 1500 души.

В меморандум, изпратен до служителите, Ек заяви, че забавянето на икономическия растеж и нарастващите разходи са виновни за съкращенията, които според него ще направят Spotify по-слаба компания. "Днес все още имаме твърде много хора, които се занимават с поддръжка на работата и дори с работа около работата, вместо да допринасят за възможности с реално въздействие", пише Ек. "С разрастването си се отдалечихме твърде много от този основен принцип на находчивост", добави по-късно той

Това е третият голям кръг от съкращения в Spotify през тази година. През януари компанията обяви, че ще съкрати 6% от персонала, или около 600 служители. След това, през юни, тя обяви, че ще съкрати още 200 длъжности от подразделението си за подкасти. Освен съкращаването на разходите Spotify предприе и стъпки за увеличаване на приходите, като през лятото повиши цените на няколко от плановете си на различни пазари, включително в САЩ.

Дълбока криза или нестихващ оптимизъм е правилната гледна точка за сърцето на ИТ индустрията

До тези съкращения се стигна, след като броят на служителите на Spotify се увеличи значително по време на пандемията, а през последните три години броят на служителите почти се удвои, отбелязва The Wall Street Journal (WSJ). В бележката си Ек защитава решението си да увеличи екипа през този период, но казва, че "сега се намираме в много различна среда".

Служителите, засегнати от последните съкращения в Spotify, ще получат около пет месеца обезщетение според бележката на Ек, като през това време компанията ще продължи да покрива здравните им разходи.

През цялата си история Spotify обикновено е давала приоритет на растежа пред тримесечните печалби, но WSJ отбелязва, че през последната година инвеститорите все повече настояват за рентабилност. На ден на инвеститорите миналата година Ек заяви, че възнамерява Spotify да бъде на печалба до 2024 г. Въпреки че в последното си съобщение за приходите компанията отчете тримесечна печалба, WSJ отбелязва, че през първите девет месеца на тази година тя е отчела загуби в размер на 462 милиона евро.