Microsoft ще използва ядрена енергия, за да захрани амбициите си в областта на изкуствения интелект

Microsoft търси ядрени реактори от следващо поколение за захранване на центровете си за данни и изкуствения интелект
Microsoft ще използва ядрена енергия, за да захрани амбициите си в областта на изкуствения интелект
Източник: The Verge

Microsoft смята, че ядрените реактори от следващо поколение могат да захранват нейните центрове за данни и амбиции в областта на изкуствения интелект, според обява за работа за главен програмен мениджър, който ще ръководи стратегията на компанията за ядрена енергия.

Центровете за данни вече използват много електроенергия, което може да попречи на целите на компанията в областта на климата, освен ако не успее да намери чисти източници на енергия. Енергоемкият изкуствен интелект превръща това в още по-голямо предизвикателство за компанията. ИИ доминираше на събитието Surface на Microsoft миналата седмица.

Новинарските редакции по света използват AI за оптимизиране на работата, въпреки опасенията за пристрастност и точност

Ядрената енергия не създава емисии на парникови газове. Въпреки това тя може да отвори цяла нова кутия с червеи, когато става въпрос за обработката на радиоактивни отпадъци и изграждането на верига за доставки на уран. Ролята на ядрената енергия в борбата с изменението на климата все още е обект на горещи спорове, но съоснователят на Microsoft Бил Гейтс отдавна е голям почитател на тази технология.

Въз основа на новата обява за работа изглежда, че Microsoft залага на усъвършенствани ядрени реактори като отговор. В обявата за работа се казва, че се наема човек, който да "ръководи проектни инициативи за всички аспекти на ядрената енергийна инфраструктура за глобален растеж".

Microsoft търси специално човек, който може да разработи план за малки модулни реактори (SMR - small modular reactors). Целият шум около ядрената енергетика в наши дни е свързан с тези реактори от следващо поколение. За разлика от техните по-стари, много по-големи предшественици, тези модулни реактори трябва да бъдат по-лесни и по-евтини за изграждане. За сравнение, последният голям ядрен реактор, който трябваше да бъде изграден в САЩ, най-накрая беше пуснат в експлоатация това лято с около 17 милиарда долара повече от бюджета след седемгодишно забавяне.

През януари Комисията за ядрено регулиране на САЩ за първи път сертифицира проект за SMR, което позволява на енергийните компании да изберат този проект, когато кандидатстват за лиценз за нова електроцентрала. Това може да постави началото на изцяло нова глава в ядрената енергетика.

Въпреки това все още има проблеми, които трябва да бъдат отстранени, ако Microsoft иска да разчита на SMR за захранване на центровете за данни, в които се намират нейният облак и изкуствен интелект. SMR изисква повече високообогатено ураново гориво, наречено HALEU( High-Assay Low-Enriched Uranium), отколкото днешните традиционни реактори. Досега Русия беше основният доставчик на HALEU в света. В САЩ се наблюдава стремеж към изграждане на вътрешна верига за доставка на уран, за което вече се борят общностите в близост до урановите мини и заводи. След това стои въпросът какво да се прави с ядрените отпадъци, които SMRs може да генерира в значителни количества, а САЩ все още не са измислили как да ги съхраняват дългосрочно.

Сделката с Activision Blizzard на Microsoft получава предварително одобрение от британския регулатор CMA

Microsoft не отговори на въпросите относно плановете си за следващото поколение ядрени технологии и как може да се справи с предизвикателствата, които могат да се появят заедно с тях. Гейтс е и основател и председател на TerraPower, инкубатор, който разработва проекти за SMR. Компанията "в момента няма никакви споразумения за продажба на реактори на Microsoft", заяви тя пред CNBC. Майкрософт вече е сключил договор за закупуване на кредити за чиста енергия от канадската компания Ontario Power Generation, която е на път да стане първата компания, която ще внедри SMR в Северна Америка, съобщава Axios. DCD, уебсайт, публикуващ съдържание за центрове за данни, пръв съобщи за обявата за работа миналата седмица.

Microsoft също така сключи дръзка сделка за закупуване на електроенергия от компания, наречена Helion, която разработва още по-футуристична електроцентрала за термоядрен синтез. Както старите ядрени реактори, така и проектите за SMR генерират електроенергия чрез ядрено делене, което представлява разцепване на атомите. Ядреният синтез е свързан със съединяването на атоми по начина, по който звездите създават собствена енергия. Реакторът за ядрен синтез е своеобразен свещен граал - той би бил източник на изобилна чиста енергия, която не създава същите радиоактивни отпадъци като ядреното делене. Но въпреки десетилетията на изследвания и неотдавнашните пробиви, повечето експерти твърдят, че до изграждането на термоядрена електроцентрала остават поне десетилетия - а светът не може да чака толкова дълго, за да се справи с изменението на климата.

Печалбата на американският технологичен гигант Microsoft се увеличава

Сред поддръжниците на Helion е и главният изпълнителен директор на OpenAI и разработчикът на ChatGPT Сам Алтман. Тази година Microsoft разшири своята "многогодишна инвестиция в размер на няколко милиарда долара" в OpenAI. Миналата седмица тя обяви плана си да добави генератора на изображения DALL-E 3 на OpenAI към Bing Chat.

Ангажирани сме да помагаме на клиентите си да използват нашите платформи и инструменти, за да правят повече с по-малко днес и да правят иновации за бъдещето в новата ера на изкуствения интелект

, казва председателят и главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в обявата за работа за главен програмен мениджър по ядрени технологии.