Сделката с Activision Blizzard на Microsoft получава предварително одобрение от Британския регулатор CMA

Окончателното решение се очаква преди 18 октомври
Сделката с Activision Blizzard на Microsoft получава предварително одобрение от Британския регулатор CMA
Източник: The Verge

Британският орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) даде предварително одобрение на Microsoft да продължи сделката си с Activision Blizzard на стойност 69 млрд. долара. Първоначално CMA блокира придобиването поради опасения, свързани с игрите в облака, но наскоро Microsoft преструктурира сделката, за да прехвърли правата за игри в облака за настоящите и новите игри от Activision Blizzard на Ubisoft. В съобщение до служителите шефът на Xbox Фил Спенсър нарече това "положително развитие и добре дошъл показател, че упоритата ни работа, ни приближава към целта".
"CMA счита, че преструктурираната сделка внася важни промени, които съществено разсейват опасенията, изразени във връзка с първоначалната сделка по-рано тази година", се казва в съобщение за медиите на CMA, и "отваря вратата за разрешаване на сделката".

Microsoft вече е свободна да приключи придобиването на Activision Blizzard, макар и с някои условности

Това е само предварително решение преди окончателното одобрение. CMA заявява, че е започнала консултации, за да получи обратна връзка от трети страни относно предложените от Microsoft средства за защита до 6 октомври. Окончателното решение се очаква преди удължения краен срок на 18 октомври.

Периодът на консултациите има за цел да отговори на някои останали опасения, които CMA има по отношение на сделката.

 Въпреки че CMA установи ограничени остатъчни опасения във връзка с новата сделка, Microsoft предложи средства за защита, за които CMA временно заключи, че следва да решат тези проблеми.

Microsoft е разбираемо оптимистично настроена по отношение на решението. "Представихме решения, които смятаме, че напълно отговарят на оставащите опасения на CMA, свързани със стрийминга на игри в облака, и ще продължим да работим, за да получим одобрение за приключване преди крайния срок 18 октомври", заяви заместник-председателят и президент на Microsoft Брад Смит в X (бивш Twitter).

Британският регулаторен орган CMA отмени придобиването на Activision Blizzard от Microsoft във Великобритания

Activision Blizzard също е доволна от отговора на CMA. "Това е важен етап за сливането и доказателство за нашата ориентирана към решения работа с регулаторните органи", заяви главният изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик в изявление, изпратено до служителите.

Оставам оптимист, докато продължаваме пътуването към завършване, и съм много благодарен на всеки от Вас за Вашата отдаденост и съсредоточеност по време на този процес.

Обединеното кралство е последното регулаторно препятствие пред гигантската сделка на Microsoft.