Lenovo твърди, че 80% от устройствата ѝ ще могат да се ремонтират от потребителите

Това трябва да се случи до 2025 г.
Lenovo твърди, че 80% от устройствата ѝ ще могат да се ремонтират от потребителите

По време на неотдавнашно изказване на Canalys EMEA Forum 2023 Лука Роси, главен вицепрезидент и президент на групата за интелигентни устройства в Lenovo, заяви, че до 2025 г. повече от 80 % от техните устройства ще могат да бъдат ремонтирани директно от клиента, благодарение на нови разработки, насочени към сервизното обслужване.

Нещо повече, четири от пет части за ремонт ще могат да се ремонтират сами като част от усилията за намаляване на цялостното въздействие на компанията върху околната среда.

При допълнителни разяснения Роси заяви, че промяната означава, че компоненти като батерии и SSD вече няма да бъдат запечатани в устройствата, а ще могат да се сменят на място.

Sony обявява рязко увеличение на цените на трите нива на PlayStation Plus

Макар че може би не е най-доходоносният бизнес модел, наличието на продуктови линии, които са лесни за обслужване, несъмнено ще удължи живота на много устройства и ще доведе до по-малко електронни отпадъци на сметищата.

Lenovo също така ще се възползва от допълнителния поток от приходи, създаден от бизнеса с резервни части, макар и за сметка на някои продажби на нови устройства.

Повечето производители на персонални компютри не се включват по свое желание в това, техните продукти лесно да се сервизират. Движенията за право на ремонт набират скорост по целия свят и компании като Lenovo считат, че е разумно да се включат активно в инициативата, преди да бъдат принудени да го направят от регулаторните органи. Наскоро Европейският съюз показа, че има правомощията да принуждава компаниите да променят продуктите си - това е и причината iPhone 15 да разполага с порт USB-C.

SpaceX може да приземи космически кораб на Марс след 3-4 години

Разбира се, няма да чуете корпоративни гласове, които да кажат това направо. Вместо това те ще изтъкват екологичния аспект и ще се преструват, че устройствата, които могат да бъдат ремонтирани, няма да намалят продажбите на нови устройства.

Запитан за този сценарий, Роси каза, че не може да се гледа на него по този начин. Изпълнителният директор заяви, че на масата има толкова много потенциални възможности, че не се притеснява да навреди на бизнеса си, "като прави това, което е правилно за планетата".