345 000 депозита до 10 000 лева излязоха от системата, бяха похарчени...

Тихомир Тошев: Малките депозити и бързите кредити закърпват дупки в семейния бюджет
345 000 депозита до 10 000 лева излязоха от системата, бяха похарчени...
Източник: БНР

Инфлационната криза, която вече повече от година вилнее по цял свят и доста сериозно при нас, затрудни доста от българите. Тихомир Тошев: Малките депозити и бързите кредити закърпват дупки в семейния бюджет

"345 000 депозита до 10 000 лева излязоха от системата, бяха похарчени"

Най-вероятно ще минем повсеместното увеличение на лихвите доста по-леко от други страни, прогнозира кредитният консултант.

Това каза пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.


Депозитите нараснаха, но ако се вгледаме в статистиката малко по-задълбочено, ще видим, че малките депозити всъщност изчезват. Хората с малки спестявания и по-ниски доходи посегнаха към тях и ги похарчиха, за да могат да закърпват дупки в семейния бюджет.

Според експерта сериозният ръст на бързите кредити и влошаването на плащанията по тях също може да се тълкува в тази посока.

Засега не успяваме да се справим добре с овладяването на инфлацията, както и с месечните се разходи, които нараснаха значително. 345 000 депозита до 10 000 лева излязоха от системата, бяха похарчени в последните месеци за пълнене на дупки в бюджета. Хората с по-ниски спестявания ще продължат да посягат към тях., подчерта Тошев.

Когато българинът не се чувства сигурен, той започва да спестява повече, а сега има доста причини да се чувства несигурен, подчерта той.

В такива периоди българинът предпочита да спестява т.нар. бели пари за черни дни. Депозитите растат всяка година от 2009 г., когато световната финансовата криза ни завари с 22 милиарда спестявания в банките, днес те са 73 милиарда.

Въпреки нулевите лихви в последните години, българинът продължава да спестява и да трупа, но това не е масовият случай. 80% от българите остават в малкия сегмент на спестяванията до 10 000 лева, уточни кредитният консултант.

34 милиарда са изтеглените кредити, което прави системата изключително ликвидна, коментира Тихомир Тошев.

Най-вероятно ще минем повсеместното увеличение на лихвите доста по-леко от други страни, прогнозира Тошев. Според него ще си останем с лихви в рамките 3-3,5% при ипотеките и 4,5-7% при потребителските кредити.

Българинът днес е доста по-богат, отколкото през 2009-а. Оттогава се оформи доста по-стабилна средна класа, отбеляза в заключение експертът.