Българският фармацевтична компания "Софарма" разгласи, че ще използва набран капитал за разширение на портфолиото.

Българският фармацевтична компания "Софарма" разгласи, че ще употребява набрания капитал през 2023 година за придобиването на нови компании и за разширение на портфолиото.
Българският фармацевтична компания "Софарма" разгласи, че ще използва набран капитал за разширение на портфолиото.
Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Българският фармацевтична компания " Софарма " разгласи, че ще употребява набрания капитал през 2023 година за придобиването на нови компании и за разширение на портфолиото.

Това ще се случи, в това число посредством закупуване на права за произвеждане на избрани артикули за избрани пазари

, обяви председателят на Съвета на шефовете на " Софарма " Огнян Донев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Wollow и МУ-Варна сключиха договор за партньорство по Магистърската програма „Трансфер на технологии и иновации във фармацията".

На 24 ноември следва изключително общо заседание на акционерите на българския фармацевтичен производител, на което ще се разиска разпределение на най-големия дял в историята на компанията. Предложението е за 6-месечен брутен дял в размер на 90 стотинки на акция или общо 142 милиона лв., обясниха от " Софарма ".

Наскоро компанията реализира процедура по нарастване на капитала посредством варанти, при която емисионната стойност на записаните акции беше в общ размер на 156,08 милиона лв.. Към тази сума може да се прибави и цената на варантите, които " Софарма " е издала и които са донесли на компанията допълнителни13-14 милиона лв..

Най-вероятно това ще бъде последвано от ново нарастване на капитала през 2024 година 

", съобщи Огнян Донев.

Предстои да стане ясно кои задгранични компании ще бъдат добити, като от " Софарма " разясняват, че ще работят с обичайни за тях компании. Припомняме, че през септември " Софарма Трейдинг ", че уголемява наличието си в София, Перник, Радомир и Дупница.

Аптеки Равиа Варна

Преди това в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило, с което фармацевтичното компания уведомява регулатора за проектите си да придобие сдружения за търговия на едро и дребно с лекарствени артикули. По-конкретно става въпрос за: " Аптека - Любка Георгиева " ЕООД и " Роял Фармаси " ЕООД, " Фарма-24 " ЕООД и " Пинбау " ЕООД.

Наскоро стана ясно, че най-голямата компания по доходи в бранш " Фармация " в България е постигнала съглашение и единодушие за придобиване на 9 аптеки от веригата " Роял Фармаси ". Те се намират в региона на София, Перник, Дупница и Радомир, като проектите на компанията плануват след привършване на договорката да бъдат присъединени към фамилията на SOpharmacy.

Повече от 15 години Софарма Трейдинг заема лидерски позиции на фармацевтичния пазар в България. От 2015 година компанията развива и лична ритейл идея SOpharmacy. Към момента под марката SOpharmacy оперират над 200 аптеки допълнително от 40 града в страната, онлайн аптеката sopharmacy.bg, a от началото на 2023 година клиентите могат да се възползват от мобилното приложение SOpharmacy APP.

През август тази година " Софарма " регистрира близо 620 милиона лв. доходи за полугодието. Печалбата на сдружението единствено през юни възлизаше на 2,6 милиона лв.

Без напрежение в аптеките заради електронните рецепти за антибиотици