Без напрежение в аптеките заради електронните рецепти за антибиотици

 Антибиотиците и лекарствата за диабет ще се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само с електронни рецепти от 16 октомври.
Без напрежение в аптеките заради електронните рецепти за антибиотици
Източник: Аптеки Равиа

Аптеките и магистър-фармацевтите са готови да обработват електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Това не е нещо ново за  тях, те нямат затруднения със системата. Повечето се притесняват лекарите, като изтъкват, че не на всякъде имат компютър или интернет, за да пускат тези рецепти.

Приложението го има качено на много места, и то може според мен да се инсталира и на телефона, така че не е необходимо лекарите навсякъде да носят със себе си лаптоп, а дори и таблет. 

По различни наблюдения с електронните рецепти повече проблеми имат не личните лекари, а тези с различните специалности, а възможността за предписване на лекарства с електронна рецепта съществува отдавна.

Това, че не всички използват тази възможност е отделен въпрос. Но в аптеките софтуерите са пригодени много отдавна. Дори вече са изчистени и евентуално възникващите въпроси, като например отказ от изпълнение. С наболелия проблем с невъзможност да бъде извършена генерична замяна. Възможността, която имат лекарите много отдавна по наредба 4 е да направят генерично предписване. Т.е да си ги предпишат лекарствата по международно непатентно наименование, което е най-чистият вариант за предписване, защото по този начин, човекът има много голяма вероятност да си намери лекарството, после в аптеката може да му кажат имаме на няколко  фирми и той да си избере

, това сподели за Спестовник, магистър-фармацевт на аптеки "Равиа" в гр. Аксаково.

Антибиотиците и лекарствата за диабет ще се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само с електронни рецепти от понеделник, 16 октомври. Новата политика за предписване и отпускане на двата вида лекарства влиза в сила след като предложените от Министерството на здравеопазването бяха обнародвани в Държавен вестник.