Заради скъпи ремонти отказват застраховки на електрически Audi и Porsche

Подобна практика спрямо скъпите германски коли вече се забелязва в европейски държави
Заради скъпи ремонти отказват застраховки на електрически Audi и Porsche
Източник: Текст и снимки: automedia.investor.bg

Зимата отново повдигна темата за повредата на акумулаторите на електрическите автомобили. В тази връзка, във Финландия започва да става проблематично да се застраховат моделите Porsche Taycan и Audi E-tron GT поради високата цена на смяната на батерията.

Тяговите батерии на електрическите превозни средства почти винаги се намират в пода на автомобила между осите. Следователно въздействието на ударите върху батериите не е голяма изненада, но в случай на повреда разходите за ремонт или смяна на батериите са твърде високи.

Извършено е четвърто плащане към пострадали лица по застрахователни договори, сключени чрез българския клон на ЗК "Олимпик" 

Поради тази причина един от големите застрахователи във Финландия отказа да застрахова електрическите модели на Audi и Porsche. По-конкретно става дума за промяна и на съществуващи полици за моделите Porsche Taycan и "сестринските" версии на модела Audi E-Tron GT и RS E-Tron GT.

В момента в застрахователната компания If не предоставяме каско за следните модели електрически превозни средства: Porsche Taycan, Audi e-Tron GT и Audi RS e-Tron GT 

, казва Питър Розелиус, продуктов мениджър за застраховане на превозни средства.

Решението за ограничаване на пълното застраховане за тези модели автомобили се дължи на изключително високите разходи за ремонт при повреда на батерията. Освен това повредdта на батерията изглежда е по-често срещана при тях, отколкото при други електромобили, и подмяната на цялата батерия, вместо да се ремонтира, изглежда е преобладаващата практика

, казват от компанията.

„По принцип една и съща политика се прилага както за частни, така и за корпоративни клиенти “, продължава Розелиус, като дава пример с подмяна на батерия на Porsche Taycan с обща стойност на ремонта над 80 000 евро.