Американски собственик поема контрол над застрахователния брокер I&G

През последните години I&G неизменно е втора по пазарен дял, с относително малка дистанция от SDI.
Американски собственик поема контрол над застрахователния брокер I&G
Източник: Капитал

Един от водещите застрахователни брокери на българския пазар - "Ай енд джи иншурънс брокерс" (I&G), е напът да стане част от групата на един от топ 10 играчи в сектора в световен мащаб - американската Acrisure. Това ще стане през външна за страната сделка, в която Acrisure ще придобие полската Unilink Group, която преди две години и половина купи мажоритарен дял в I&G.

Сделката беше оповестена в началото на април, като тогава беше съобщено, че се очаква одобрението й от няколко регулаторни органи. В края на месеца за поисканото одобрение за концентрацията съобщи и българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). От нейна страна разрешаването на транзакцията не би трябвало да е представлява проблем, като се има предвид, че до момента групата купувач няма дейност в България. От съобщението на КЗК става ясно още, че придобиването ще бъде извършено чрез новоучредено дъщерно дружество на Acrisure в Полша - Danethill Investment, което ще купи 100% от капитала на Unilink.

За I&G предстоящата смяна на собствеността ще означава трети международен партньор. Отворен остава и въпросът дали новият американски собственик ще търси и други инвестиционни възможности в региона на Централна и Източна Европа, в който до момента не присъства. Ясно е обаче, че главният изпълнителен директор на Unilink Игор Русиновски и екипът му ще продължат да управляват бизнеса в региона, а за момента местните дружества ще оперират под локалните си марки.

Регионален лидер и глобален топ играч

Още при влизането си в България Unilink беше лидер на полския пазар на застрахователно посредничество. Тогава от компанията, която расте агресивно чрез придобивания, обявиха планове за навлизане и на други пазари в ЦИЕ, като амбициите й предвиждаха изграждането на най-голямата компания за ритейл продажби на застрахователни продукти в региона. Последваха придобивания в Румъния, Молдова, Чехия и Словакия. Към днешна дата групата разполага с мрежа от 15 хил. агенти, като продава около 7 млн. застрахователни полици годишно в 2500 обекта, а преките й служители наброяват над 1300 души. Брутният премиен приход от продажбата на общозастрахователни и животозастрахователни продукти за 2022 г. е от порядъка на 1.3 млрд. евро, като от компанията твърдят, че държат около 4% от пазара в ЦИЕ.

Самият американски купувач също не е лишен от амбиции. През последните девет години създадената през 2005 г. Acrisure успява да увеличи нетните си приходи от 38 млн. долара до над 4 млрд. долара годишно, а Business Insurance я определя за осмия по големина застрахователен брокер в света.

Към днешна дата компанията има над 14 хил. служители в 21 държави, главно в Северна Америка и Западна Европа. Предлага широк спектър продукти в сферата на застраховането, презастраховането и киберуслугите, като е определяна за лидер във финтех развитието на пазара на застрахователни услуги и прилагането на изкуствен интелект при изследване на риска.

През последните години I&G неизменно е втора по пазарен дял, с относително малка дистанция от SDI. Към края на 2022 г. премийният приход в полза на застрахователи на вицешампиона е 143 млн. лв., докато лидерът е със 148.7 млн. лв. Моделът на двете е доста различен, като I&G оперира повече като класически брокер, докато SDI е фокусирана в по-структурираните продукти с повече точки за продажба като гишета в супермаркети. Това е и причината при нея практически целият портфейл да е автозастраховки и най-вече "Гражданска отговорност", както и малък дял имуществени и туристически. При I&G също логично автомобилните полици са с най-голяма тежест, но има повече приходи от по-скъпата и печеливша "Каско", а също и по-съществен дял при други продукти като "Злополука", "Заболяване" и др.


За 2021 г. "Ай енд джи иншурънс брокерс" отчита 2.7 млн. лв. ръст на приходите до 24.9 млн. лв., а печалбата достига 3.4 млн. лв. при малко над 3 млн. лв. през 2020 г. По данни от "Апис" компанията внася осигуровки за близо 550 души. Мрежата й наброява над 230 офиса в цялата страна.