Ако полетът ви кацне с повече от 3 часа закъснение, може да имате право на парична компенсация.

Какви са компенсациите за закъснели полети
Ако полетът ви кацне с повече от 3 часа закъснение, може да имате право на парична компенсация.
Източник: пресцентър на Министерство на икономиката и индустрията

Във връзка със зачестилите случаи на закъснели полети заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев разпореди осигуряването на по-активна информираност относно правата на пътуващите граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Пътници се барикадираха в самолет на летище Варна

Това право зависи от причината за закъснението когато е извън контрола на авиокомпанията, тя е освободена от задължението да плаща обезщетение.

Ако авиопревозвачът е от друга страна в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, и вие не може да се справите сами, то може да потърсите Европейски потребителски център (ЕПЦ) България, които ще ви съдействат без такси.

Размерът на паричната компенсация зависи от разстоянието на полета. За най-масовите полети в Европа – до 1500 км, тя е 250 евро, а ако е между 1500 и 3500 км – е 400 евро.

Ако полетът ви кацне с повече от 3 часа закъснение може да имате право на парична компенсация. Освен за закъснели или отложени полети, потребителите могат да потърсят Европейския потребителски център и за други проблеми, свързани с въздушния превоз – например загубен куфар или проблеми с резервацията. Заедно с техните колеги от държавата, където е регистриран търговецът, те ще се постараят да съдействат и да защитят правата на потребителите 

, каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев.

Дали са евтини чартърните самолетни билети всъщност?

Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център, сподели:

За миналата година ЕПЦ България е успял да съдейства за възстановяване или изплащане на компенсации на стойност над 126 000 евро.
Един от последните казуси, по които е работил екипът на ЕПЦ България е свързан със загубен багаж на семейство, тръгнало на почивка. Няколко месеца пътуващите се опитват да решат проблема сами, като пишат до авиокомпанията, но без резултат.
След подаване на жалба до ЕПЦ България и с намесата на центъра гражданите са получили над 1600 евро компенсация за изгубения багаж.