Автобусът закъснява с над 2 часа – компанията ви дължи храна и напитки

При необходимост от пренощуване – и настаняване
Автобусът закъснява с над 2 часа – компанията ви дължи храна и напитки
Източник: „Ние, потребителите“

Ако пътуването по редовна автобусна линия е отменено или има закъснение, автобусната компания или операторът на автогарата трябва да информират пътниците възможно най-скоро, но не по-късно от 30 минути след времето на заминаване по разписание.

Това разясни пред БНР Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние потребителите", като цитира европейския регламент за правата на пътниците в автобусния транспорт. 

В такива случаи, както и при дублиране на места, компанията трябва да предложи на пътуващите да изберат между възстановяване на стойността на билета и, когато е необходимо, безплатно връщане до първоначалната точка на заминаване при първа възможност, или пък продължаване на пътуването и пренасочване до тяхната крайна дестинация, но при сравними условия и при първа възможност, при това без допълнително заплащане

, посочи тя. 

Експертът обясни още, че ако автобусният превоз е отменен и при закъснение на заминаването с повече от 2 часа пътуващите имат право на храна, напитки и настаняване, ако трябва да се пренощува. Настаняването е до две нощувка, а максималната стойност на всяка от тях 80 евро. 

Тя направи уточнението, че тези правила важат при пътувания дълги разстояния - над 250 км, като няма значение дали то се осъществява на територията на една, или на няколко държави.

С любов от БДЖ: Тръгваш на работа в 6.25 ч., прибираш се около 20:00

Когато пътникът използва инвалидна количка или друго помощно средство и те бъдат повредени или загубени по време на пътуването, той има право на обезщетение за покриване на загубите за замяна или ремонт. 

Ако превозвачът не предложи възстановяване на стойността на билета или другите предвидени в регламента възможности, когато се е стигнало до закъсняване или отмяна на пътуване, тогава пътникът може да подаде жалба и да иска възстановяване на стойността на билета, както и обезщетение, което е в размер на 50% от тази цена

, отбеляза Руменова. 

В случай че пътниците не са доволни от качеството и безопасността на получената услуга - например климатикът в превозното средство не работи или липсват обезопасителни колани, трябва да сигнализират компанията-превозвач. Ако не получат адекватен отговор, могат да информират Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която отговаря за автомобилните превози. 

По отношение на обезщетенията, те биха могли да претендират за такива по общия ред, когато обаче на тях са им нанесени някакви вреди. Да речем, че в случая за тях вреда може да бъде това, че е трябвало да пристигнат до определен час на дадено място и са изпуснали някаква възможност след като това не се е случило. Или пък да речем са им създадени ситуации, в които те са се почувствали застрашени или пък дискомфортно. Но това е нещо, което трябва да мине през съда и съответно подлежи на доказване

, посочи още Габриела Руменова.