Американската компания за електроника „Sanmina Corp” напуска България.

Затварят голям завод, уволнени са близо 80% от служителите си в предприятието.
Американската компания за електроника „Sanmina Corp” напуска България.
Източник: СтандартНюз

 Американската компания за електроника „Sanmina Corp”, която през 2021 г. закупи завода на немския гигант за осветителна техника „Osram” в индустриална зона Пловдив, ликвидира изцяло производството си край града. От наследените над 800 служители от завода за ocвeтитeлнa тexниĸa, вече са останали буквално една шепа хора.

През изминалия месец американската компания Sanmina Corp, която е една от най-големите производители на електронни продукти в света, е уволнила близо 80% от служителите си в предприятието. Към момента са останали само около 60 работници, повечето от които са си пуснали болнични, за да протакат уволнението. Цялото производство и всичко останало вече е ликвидирано.

Дружеството “Sanmina Corp”, или както е известнo у нас „Санмина България” придоби завода преди малко повече от 2 години заедно с всичките служители, инвентар и оборудване от „Оsram”.

Стартъп-а Dukaan съкрати над 90% от служителите си и ги замени с изкуствен интелект

Немският гигант oтĸpи базата си в Бългapия в края на 2017 г., като инвестицията в него беше 50 млн. лв. Предприятието обаче се задържа в България само 3 години.

Тогава от дружеството разясниха, че продажбата няма общо с коронакризата, която засегне целия свят, а Osram е преразгледала своя модел на работа заради промени на пазара на осветление.

В момента не само България, но и цяла Европа понася ударите на рецесията след пандемията от коронавирус и последиците от войната в Украйна. Големите компании в цяла Европа са принудени да съкращават или замразяват наемането на служители и да свиват производствата си.

Бритиш телеком ще съкрати до 55 000 работни места, като завърши внедряването на оптични влакна и се адаптира към нови технологии като AI

По неофициална информация очакванията за международните производствени предприятия с фабрики в икономическите зони на Пловдив е в следващите месеци да има съкращения на между 10-30% от персонала.