Бритиш телеком ще съкрати до 55 000 работни места, като завърши внедряването на оптични влакна и се адаптира към нови технологии като AI

Vodafone, обяви, че ще съкрати 11 000 работни места по целия свят, за да се опита да възстанови конкурентното си предимство.
Бритиш телеком ще съкрати до 55 000 работни места, като завърши внедряването на оптични влакна и се адаптира към нови технологии като AI
Източник: Ройтерс

Бритиш телеком, най-големият британски широколентов и мобилен доставчик, ще съкрати до 55 000 работни места, включително изпълнители до 2030 г. – потенциално над 40% от работната си сила, тъй като завърши внедряването на оптични влакна и се адаптира към нови технологии като AI, информира Ройтерс.

Компанията работи върху план за трансформация за изграждане на национална оптична мрежа под ръководството на шефа си Филип Янсен, както и за въвеждане на високоскоростни 5G мобилни услуги.

След завършване на внедряването на оптични влакна, дигитализиране на начина, по който работи, приемане на изкуствен интелект (AI) и опростяване на структурата му, BT ще разчита на много по-малка работна сила и значително намалена база на разходите до края на 2020-те години. Новата BT Group ще бъде по-икономичен бизнес с по-светло бъдеще.

, казва Янсен.

Общият брой на служителите на групата ще намалее от 130 000 до между 75 000 и 90 000 най-късно до финансовата 2030 г., се казва в съобщението. Около 30 000 от настоящите му служители са изпълнители. Текущите съкращения на работни места на BT ще се ускорят, когато завърши изграждането на оптични влакна и се изключи 3G.

Янсен добавя, че ще са необходими около 10 000 мрежови инженери по-малко, за да управляват цифрови мрежи, докато технологии като автоматизация и AI ще заменят други 10 000. Има „огромни възможности“ за използване на AI, каза той, добавяйки, че генеративните големи езикови модели на AI ще бъдат скок напред, който ще съперничи на пристигането на смартфона.

BT ще използва AI, за да предостави по-добро обслужване на клиентите, водено от нуждите им, заявява още шефът на телекома.

Съперникът на BT – Vodafone, обяви, че ще съкрати 11 000 работни места по целия свят, за да се опита да възстанови конкурентното си предимство.