Варна да стане център на иновативните технологии и хъб за модерни производства

Варна има невероятни заложби, ресурс от талант и хора с предприемаческо мислене, които да превърнат идеите в двигател на съвременната икономика.
Варна да стане център на иновативните технологии и хъб за модерни производства

Варна има огромен потенциал да се превърне в хъб на модерните производства, иновациите и високи технологии не само за България, но и в Източна Европа. Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев при откриването на форум за внедряването на дълбоки технологии и превръщането на град Варна в привлекателен център за иновации.

Благомир Коцев обеща пред академичната общност на Варна, че Общината ще стимулира научните разработки на варненските университети и ще съдейства в контакта им с бизнеса. Целта е градът ни да се превърне в дълбокоиновативен хъб за развитие на екосистемата на стартъпите и модерните технологии и да се утвърди като национален и европейски център в тази сфера, каза още кметът на Варна.

Той даде пример с новите специалности във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ в областта на киберсигурността, умните технологии и иновациите. Това трябва да е пример, а ние като ръководство на общината  да прилагаме целия ноу-хау, който идва от вас, допълни Коцев.

Варна има невероятни заложби, ресурс от талант и хора с предприемаческо мислене, които да превърнат идеите в двигател на съвременната икономика

, каза по време на форума министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с допълнително финансиране Варна, която е първата дълбокотехнологична иновационна долина в Европа, заяви още министър Стойчева.

На форума стана ясно, че Варна има потенциал да развива дигиталните технологии, инженерните науки, биотехнологиите и космическите технологии, които са новата писта за дигитална и икономическа  трансформация. Кметът Коцев обяви, че Общината вече подготвя своя инвестиционен паспорт, който да представя пред инвеститорите логистичните, икономическите, научните, търговските, културни и бизнес-ресурсите на региона, не само на града. Основна част в нашите усилия са и създаването на индустриална зона и тех-паркове с тясна специализация във Варна, с които да привлечем инвеститори не само в производството, но и в научната, инженерната и развойната дейност, каза още той.

Срещата се проведе в Икономически университет – Варна по покана на кмета на Община Варна.  На нея присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, заместник-областните управители, ректори на варненските университети и специалисти в сферата на дълбоките технологии.