Microsoft вече е свободна да приключи придобиването на Activision Blizzard, макар и с някои условности

Microsoft вече е свободна да завърши придобиването на Activision Blizzard, но има някои съществени ограничения, които вероятно ще ѝ попречат да го направи.
Microsoft вече е свободна да приключи придобиването на Activision Blizzard, макар и с някои условности
Източник: Gamerant

От 22 май Microsoft може да приключи придобиването на Activision Blizzard с някои ограничения, които вероятно ще попречат на компанията да се опита да го направи още известно време. Тази знакова дата за усилията на компанията да закупи производителя на Call of Duty идва малко след като придобиването на Activision Blizzard от Microsoft получи одобрение от Китай.

Преди разрешението на Пекин, сделката на стойност 68,7 млрд. долара вече беше одобрена от Саудитска Арабия, Бразилия, Сърбия, Чили, Япония, Южна Африка, Украйна и ЕС, както и от няколко други държави. И докато предложената консолидация все още се проучва от Австралия и Нова Зеландия, най-големите регулаторни предизвикателства пред нея са другаде. Едно от тях произхожда от родната страна САЩ, където през декември 2022 г. Федералната търговска комисия (FTC) заведе дело, за да блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft.

Друг опит за блокиране на придобиването в Щатите се осъществи под формата на така наречения "геймърски иск" срещу Microsoft. След подаването му през декември жалбата беше отхвърлена от първоинстанционен съд през март, като ищците имаха 20 дни да подадат преработен иск, което и направиха. След това ищците подадоха и молба за предварително разпореждане за блокиране на сделката, която беше отхвърлена на 19 май. Преди това обаче Microsoft се съгласи да не прави опити за приключване на сделката преди 22 май, за да осигури на съда достатъчно време да се произнесе по искането за съдебна забрана.

Това беше единственият останал ангажимент за отсрочване, който компанията пое. Тъй като този краен срок е изтекъл, Microsoft вече може да започне процедура по приключване на сделката за първи път след обявяването на придобиването през януари 2022 г., не на последно място защото нито искът на геймърите, нито висящият процес с FTC са довели до успешно искане за забрана на сделката. Но въпреки че Microsoft би могла да завърши придобиването на Activision Blizzard без одобрението на FTC, поне на теория, все още е малко вероятно технологичният гигант да се опита да го направи.

Основната причина за това се крие отвъд океана, където британският орган за защита на конкуренцията и пазарите блокира сделката в края на април. Според предварителните констатации на CMA закупуването на Activision Blizzard потенциално би дало на подразделението Xbox на Microsoft твърде голяма власт в нововъзникващото пространство на облачните игри. Вместо да отделя ресурси за безкрайно следене на действията на Microsoft след придобиването в тази зараждаща се индустрия, регулаторът реши, че отхвърлянето на сделката е по-лесен начин за защита на конкуренцията в сектора на игрите в облак (cloud gaming).

Следователно е малко вероятно Microsoft да се опита да приключи сделката, докато решението на CMA все още е в сила. Това до голяма степен се дължи на факта, че единственият възможен начин за реално приключване на сделката без одобрението на CMA би бил подразделението за игри на Microsoft да се изтегли от Обединеното кралство или поне да спре да предлага услуги за cloud gaming в страната. Досега компанията не е дала признаци, че е готова да се ангажира с подобна жертва, за да прокара сделката до край. Тъй като констатациите на CMA са все още предварителни, прозорецът за обжалване на решението от страна на Microsoft все още дори не е отворен.