Британският регулаторен орган CMA отмени придобиването на Activision Blizzard от Microsoft във Великобритания

Microsoft заяви, че блокираното сливане с Activision Blizzard бележи "най-мрачния ден" в Обединеното кралство
Британският регулаторен орган CMA отмени придобиването на Activision Blizzard от Microsoft във Великобритания
Източник: BBC

Президентът на Microsoft Брад Смит заяви, че решението за блокиране на сливането с Activision Blizzard в Обединеното кралство е "най-мрачният ден" на компанията в страната.

Вчера британският регулаторен орган Competition and Markets Authority (CMA) отмени придобиването на стойност 68,7 млрд. долара поради опасения, че то може да позволи на Microsoft да доминира в индустрията за облачни игри, като потисне иновациите и конкуренцията.

Както Microsoft, така и Activision възнамеряват да обжалват решението, но по време на интервю за BBC Смит предположи, че решението е накарало Microsoft да постави под въпрос отношенията си с Великобритания.

Разбира се, ние сме много разочаровани от решението на CMA, но за съжаление, мисля, че то е лошо за Великобритания", каза Смит. 

Бизнес общността, инвестиционната общност и технологичният сектор по целия свят следят този случай и силното послание, което CMA изпрати, е не само да изненада всички, които напълно очакваха това придобиване да бъде одобрено, но и да изпрати послание, което според мен ще обезкуражи иновациите и инвестициите в Обединеното кралство."

Смит заяви, че въздействието на решението ще бъде широкообхватно, и заяви, че този ход представлява "най-мрачния ден" в 40-годишните отношения на компанията с Обединеното кралство, през които тя е играла

жизненоважна роля, не само в подкрепа на бизнеса и нестопанските организации, но дори и в защита на нацията от заплахи за киберсигурността. "Tова решение" разколебава увереността ни в бъдещето на възможността да развиваме технологичен бизнес във Великобритания повече, отколкото сме се сблъсквали някога преди.

По време на друго интервю за Би Би Си главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел отвърна на удара и заяви, че регулаторът има задължението да подкрепя конкуренцията в Обединеното кралство.

Кардел предположи, че този ход всъщност показва, че "Обединеното кралство е абсолютно отворено за бизнес" и възнамерява да създаде среда, в която "множество различни компании могат да се конкурират ефективно, да се развиват и да правят иновации.

В крайна сметка тя вярва, че решението на CMA ще даде възможност на голямо разнообразие от компании, както "големи, така и малки", да продължат да се конкурират и да се развиват на пазара на облачни игри в Обединеното кралство.

В решението си CMA отбелязва, че според прогнозите до 2026 г. пазарът на игри в облак в Обединеното кралство ще достигне стойност до 11 млрд. паунда в световен мащаб и 1 млрд. паунда в Обединеното кралство, и твърди, че сливането на Activision Blizzard само ще "засили предимството на Microsoft".

На Microsoft вече се падат приблизително 60-70 % от глобалните услуги за игри в облак, а освен това има и други важни предимства в областта на игрите в облак, тъй като притежава Xbox, водещата операционна система за персонални компютри (Windows) и глобална инфраструктура за изчисления в облак (Azure и Xbox Cloud Gaming)

, заяви CMA.

"Сделката ще затвърди предимството на Microsoft на пазара, като й предостави контрол върху важно съдържание за игри като Call of Duty, Overwatch и World of Warcraft. Доказателствата, с които разполага CMA, сочат, че при липса на сливане Activision ще започне да предоставя игри чрез облачни платформи в обозримо бъдеще."