Провинция Синдзян се превръща в международен търговски център

Синдзян, автономна територия в Северозападен Китай, се стреми да изгради "златен коридор" свързващ Азия и Европа
Провинция Синдзян се превръща в международен търговски център
Източник: China Daily

През пристанище Хоргос, цялостно магистрално и железопътно пристанище в Синдзян-уйгурския автономен регион, ежедневно се транспортират стотици автомобили със стоки до Казахстан, Узбекистан и други страни и региони, участващи в инициативата Един пояс, един път"(BRI).

По данни на митниците през първите седем месеца на тази година през пристанището са изнесени общо 134 000 автомобила, което е с 310% повече на годишна база.

"Синдзян се превръща от сравнително затворен вътрешен регион в по-отворен район", казва Джан Шиджун, заместник-директор на службата за политически изследвания и реформи на автономния регион, и добавя, че Синдзян е започнал икономическо и търговско сътрудничество със 190 държави и региони.

Той заяви, че в Синдзян са открити 118 двустранни международни пътни транспортни маршрута, които представляват над една трета от общия брой в Китай. Създадени са и 26 международни въздушни маршрута, които достигат до 19 държави.

Китай открива първата високоскоростна железопътна линия със скорост 350 км/ч през морето

Тази година се навършват 10 години от началото на инициативата "Един пояс и един път". Синдзян се стреми да изгради "златен коридор", който да свързва Азия и Европа, като се възползва от предимствата на международното сухопътно пристанище в Урумчи като водеща сила, подкрепена от зоните за икономическо развитие в Кашгар и Хоргос.

Като един от водещите проекти в изграждането на основната зона на Икономическия пояс по Пътя на коприната, международното сухопътно пристанище Урумчи е завършило изграждането на няколко функционални зони, включително цялостната митническа зона Урумчи, центъра за консолидиране на товарните влакове Китай-Европа (Урумчи) и мултимодалния транспортен център Урумчи.

От консолидационния център в Урумчи влаковете, които се движат на запад, могат да стигнат до Казахстан за два дни, до Русия - за осем дни, а до Нидерландия - за 16 дни

, казва Лу Шан, заместник-генерален директор на Urumqi International Land Port Co.

Към юли пристанището е свързвало 19 държави по маршрута Китай-Европа (Централна Азия) с товарни влакове, които превозват повече от 200 вида товари.

Китайската технологична корпорация Alibaba планира да инвестира 2 млрд. долара в Турция. 

През първите седем месеца на тази година пристанището е обработило 772 товарни влака Китай-Европа (Централна Азия) и 336 интермодални железопътни и морски товарни влака.

В Кашгар както граничната търговия, така и преработвателната търговия отбелязват значителен ръст с ускореното изграждане на основната зона на Икономическия пояс по Пътя на коприната.

Митническата статистика показва, че през първите седем месеца на тази година общата стойност на вноса и износа в Кашгар е достигнала 42 милиарда юана (5,76 милиарда долара), което представлява увеличение от 127% на годишна база.

"Използвайки модела на "интегрирано митническо оформяне" и координираното митническо оформяне с предварителна резервация, ефективността на бизнес потока значително се подобри", казва Нурджамал Халип, служител в митницата в Кашгар.

Всеобхватната митническа зона Кашгар, като важна част от зоната за икономическо развитие на Кашгар, се ползва с различни преференциални политики, които привличат предприятията да се развиват и процъфтяват там.

На 15 септември в зоната бе открит изложбеният и търговски център за трансгранична електронна търговия в Кашгар, който е най-голямата отделна сграда за трансгранична електронна търговия в Синдзян. В него се представят продукти от Европа, Америка, Югоизточна Азия и други региони.

Според различни икономисти инфлацията няма скоро да си отиде

От 2022 г. насам Кашгар ускорява индустриалното преструктуриране и оптимизация, като се фокусира върху енергийната индустрия на литиевите батерии като ключова индустрия за насърчаване на висококачествено развитие.

"Целта ни е да създадем първокласна бизнес среда и да се стремим да изградим "столицата на литиевите батерии в Западен Китай", казва Фън Цян, заместник-директор на центъра за развитие на логистичната индустрия в зоната за икономическо развитие на Кашгар.

До 2025 г. ще се опитаме да привлечем повече от 60 предприятия, свързани с литиеви батерии, с инвестиции от над 20 милиарда юана и годишен производствен капацитет от над 50 гигаватчаса, генериращи продукция на стойност над 40 милиарда юана

, каза той.

Основните показатели на търговията в Синдзян показват бърз растеж през тази година, като цяло показват стабилна и добра тенденция на развитие, заяви Хе Гуоцин, заместник-директор на търговския отдел на Синдзян.

През първите седем месеца общата стойност на вноса и износа в региона достигна 183 милиарда юана, като темпът на растеж беше 59%.

BBC блокира извличането на данни от OpenAI, но е отворена за журналистика с помощта на изкуствен интелект

В допълнение към осемте мерки за стабилизиране на развитието на външната търговия Синдзян планира още мерки за насърчаване на стабилното и качествено развитие на външната търговия, за намаляване на разходите за внос и износ и за предоставяне на институционални гаранции за двустранното сътрудничество, каза той