Лихвите по жилищни кредити в САЩ достигнаха нови рекорди

Средната лихва за 15-годишна ипотека беше средно 6,54% миналата седмица, спад от 5,96% преди година.
Лихвите по жилищни кредити  в САЩ достигнаха нови рекорди
Източник: The World Property Journal

Лихвите по жилищни кредити стигнаха рекорди. Според последното проучване на ипотечния пазар от Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation), средната 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент (FRM) достигна 7,31% към 28 септември 2023 г. и 6,0% за 15-годишен заем – 6,72%.

Цената на 30-годишният заем с фиксиран лихвен процент е на най-високото си ниво от 2000 г. насам

, казва Сам Кхатър, главен икономист във Freddie Mac, цитиран от The World Property Journal.

Въпреки това, за разлика от началото на хилядолетието, цените на жилищата днес се покачват заедно с лихвите по ипотечните кредити, главно поради липсата на предлагане на пазара. Тези препятствия принуждават както купувачите, така и продавачите да чакат по-благоприятни условия за транзакция.

Според НСИ, вече се отчита спад на цените при имотните сделки в София

Лихвите се покачват бързо, като в края на септември фиксираната лихва за 30-годишен заем беше 7,19%, а преди година по същото време тя е била беше 6,70%.

Средната лихва за 15-годишна ипотека беше средно 6,54% миналата седмица, спад от 5,96% преди година.

Цените на пазара на недвижими имоти в САЩ продължават да чупят рекорди. 

Според анализаторите на REDFIN през август 2023 г. цените на недвижимите имоти са се увеличили с 2,9% спрямо миналата година, а средната сума на сделката е достигнала 420,3 хиляди долара.

Отдаващите имот под наем в Booking, AirBNB и други платформи, дължат данъци и осигуровки

Основната причина е острият недостиг на предлагане на пазара. На пазара в страната има 1,5 милиона имоти за продажба през август 2023 г., което е спад от 17,7% спрямо миналата година.
Постоянно растящите лихви по ипотечните кредити увеличават финансовата тежест върху купувачите,  принуждавайки ги да не бързат със сделката и да чакат по-изгодни условия.

Въпреки това малко продавачи са готови да направят отстъпки, като през август 2023 г. 36,3% от жилищата в САЩ са били продадени с отстъпка, което е спад от само 1,4% спрямо миналата година. Само 18% от продавачите обаче са намалили доброволно цената на офертите в сравнение с 20% през август миналата година.