Според НСИ, вече се отчита спад на цените при имотните сделки в София

Ръстът на жилищните цени у нас забавя темпа си, в София вече има спад в някоѝ райони
Според НСИ, вече се отчита спад на цените при имотните сделки в София
Източник: Панелко

НСИ разпространи иконографика, показваща движението на жилищните цени в България. Данните сочат, че през четвърто тримесечие на 2022 г. цените са се увеличили с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 13.4 % спрямо същото тримесечие на 2021 година.

Спрямо предходното тримесечие най-голямо увеличение е регистрирано в Стара Загора (+7.4%), следват Бургас и Варна – съответно с (+4.7%) и (+2.1%), а понижение на цените се наблюдава в София (-2.5%).

На годишна база пикът на нарастване на цените е през третото тримесечие (15,6%), като от третото тримесецие на 2021 година има непрекъснат ръст, който се забавя през последните три месеца на 2022 година.

В същото време изследване на Международния валутен фонд – на база данни от ОССЕ, коментира как повишаването на лихвените проценти от централните банки влияе на жилищните цени, като всяко увеличение с 1 процентен пункт на реалните лихвени проценти забавя темпа на растеж на цените на жилищата с около два процентни пункта. По този начин през първоте месеци на настоящата година вече в редица държави – 31, наблюдавани от ОССЕ има намаление на жилищните цени (включително и за България с 3,33%).