Google навършва 25 години!

25-ата годишнина на Google се навършва на 27 септември тази година.
Google навършва 25 години!

По случай 25-ата си годишнина Google посвети на себе си причудлив doodle (дудъл) на началната си страница днес. GIF-ът показва всички стари лога на Google, като завършва с настоящото, в което двете букви "о" са заменени с числото "25".

Google Inc. е официално създадена на 27 септември 1998 г. Технологичният гигант заяви в своя блог, че пътят му е започнал, когато докторантите Серж Брин и Лари Пейдж са се запознали в програмата по компютърни науки на Станфордския университет в края на 90-те години на миналия век.

Google ще подсили с още изкуствен интелект търсачката си

Те работят за това да направят световната мрежа по-достъпна за хората и започват да разработват прототип на по-добра търсачка - се казва в блога, като се добавя, че докато двамата започват работа от стаите си в общежитието, по-късно се преместват в нает гараж, който става първият офис на Google.

От 1998 г. насам много неща се промениха - включително и логото ни, което виждате на днешния doodle - но мисията ни остана същата: да организираме световната информация и да я направим универсално достъпна и полезна. Милиарди хора от цял свят използват Google, за да търсят, да се свързват, да работят, да се забавляват и много други неща! Благодарим ви, че се развивахте заедно с нас през последните 25 години. Нямаме търпение да видим къде ще ни отведе бъдещето заедно

, гласи публикацията.

Wollow - компания за изработка на потребителски софтуер

Концепцията за doodle се появява, когато основателите искат да покажат присъствието си на фестивала Burning Man в пустинята Невада преди началото на компанията. Първият дудъл представляваше рисунка на фигурка зад второто "о" в думата Google, а логото комично показваше, че основателите са "извън офиса".

По-късно Денис Хванг, който по това време е стажант в компанията, но впоследствие се превръща в дудлър на Google, е помолен да създаде дудъл за Деня на Бастилията през 2000 г., който е добре приет от потребителите. Оттогава Google започва да предлага дудъли. Досега екипът от илюстратори и инженери на Google е създал повече от 5000 дудъла.