Google ще подсили с още изкуствен интелект търсачката си

Google ще маркира изображения, които генерира с AI, и ще улесни хората да проверяват автентичността на снимката.
Google ще подсили с още изкуствен интелект търсачката си
Източник: Ройтерс

Google внедрява повече изкуствен интелект за своя основен продукт – търсачката, надявайки се да създаде за потребителите вълнение и удобство, подобно на генерираното от актуализацията на Microsoft Corp в конкурентната търсачка Bing.

На годишната си I/O конференция в Маунтин Вю Google предложи нова версия, наречена Search Generative Experience, с която обновеният Google може да създава отговори на отворени заявки, като същевременно запазва своя разпознаваем списък от връзки към мрежата.

Ние преосмисляме всички наши основни продукти, включително търсенето. Google интегрира генериращ AI в търсенето, както и продукти като Gmail, който може да създава чернови на съобщения, и Google Photos, който може да прави промени в изображения като центриране на фигури и оцветяване в празно пространство.

, изтъква Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet. 

Потребителите в САЩ ще получат достъп до Search Generative Experience през следващите седмици чрез списък с чакащи – пробна фаза, по време на която Google ще следи качеството, скоростта и резултатите от търсенето.

Google също така ще маркира изображения, които генерира с AI, и ще улесни хората да проверяват автентичността на снимката.

И с вградения изкуствен интелект Google все още изглежда и действа като познатата празна лента за търсене. Но докато търсенето на „времето в Сан Франциско“, както обикновено, ще насочи потребителя към осемдневна метео прогноза, запитване с въпрос какво облекло да облече в калифорнийския град предизвиква дълъг отговор, генериран от AI, информира Ройтерс, след като агенцията е присъствала на демонстрация на тези възможности.

Предизвикателството да се използва такъв AI, известен като големи езикови модели, е високият разход. От компанеията изтъкват, че работят по различни начини за намаляване на разходите с течение на времето. Рекламите ще останат ключови, като заплащане ще има само след кликване.

Междувременно ЕС се доближи с една крачка до приемането на нови правила, регулиращи инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT, след гласуване в Европарламента, при което се бе постигнато съгласие за на по-строг проект на законодателство.

Дългоочакваният Закон за изкуствения интелект на Европейския съюз изглежда ще бъде първото в света всеобхватно законодателство, регулиращо технологията, с нови правила относно използването на лицево разпознаване, биометрично наблюдение и други приложения с изкуствен интелект.

Съгласно предложенията инструментите за изкуствен интелект ще бъдат класифицирани според тяхното възприемано ниво на риск, от ниско до неприемливо. Правителствата и компаниите, използващи тези инструменти, ще имат различни задължения в зависимост от нивото на риск.

При гласуването в четвъртък сутринта евродепутатите се съгласиха да забранят използването на лицево разпознаване на обществени места, предсказуеми полицейски инструменти и да наложат нови мерки за прозрачност на генеративни AI приложения като ChatGPT на OpenAI.