Българска космическа храна стана хит на изложение

Успешно приключи изложението "ИНТЕРФУД & ДРИНК 2023", което се проведе в Интер Експо Център - София.
Българска космическа храна  стана хит на изложение
Източник: БНТ

Успешно приключи изложението "ИНТЕРФУД & ДРИНК 2023", което се проведе в Интер Експо Център - София. Във форума участваха над 300 фирми - производители, дистрибутори и търговци. Три от тях, членове на Българския фермерски съюз, се отличиха със своята иновативност и креативност и си тръгнаха с престижни награди и призове.

Фирма "Антарта" поставя ново начало за производството на оригинална българска космическа храна, която стана хит на изложението и привлече вниманието на посетителите. До момента тя е единствената компания, която е лицензирана да произвежда космически храни у нас. Нели Симеонова, изпълнителен директор на „Антарта“ АД, сподели, че интересът на посетителите към възраждането на тази индустрия е голям, отчитайки мисията на фирмата да върне България на челните места в сферата на космическите нововъведения.

Нашата работа е национална кауза

, заяви Нели Симеонова.

Carrefour се завръща в България

На изложението фирмата презентира продукти, които представляват лиофилизирани космически храни, които се произвеждат въз основата на оригиналната 50-годишна технология на Института по криобиология и хранителни технологии. Космическите храни са изцяло съобразени с медицинските препоръки за нуждите на астронавтите по време на мисия, с физиологичните и психическите натоварвания, с физическите промени, които настъпват по време на полети и се различават от обикновените лиофилизирани храни, каквито се срещат на пазара под различни форми.

Ферма и мандра "Боровица" се презентира с млечни продукти. Тя се намира на 10 км от Белоградчик, обл. Видин. На пазара е от над четири години. Продуктите им се приготвят изцяло със собствено краве мляко от техни крави, порода Холщайн. Тодор Иванов, мениджър на стопанството, каза, че ефектът от изложението е положителен и че мандрата е разпознаваема сред клиентите. "Боровица" спечели три златни медала - за фермерско краве сирене, за кашкавал с бъз и за айрян. "Празник за нас е да покажем в няколко дни какво сме направили през годината и хората да ни видят", признава още Иванов.

Електронното връчване на актове и фишове вече работи

Пчеларската ферма "Странджа" е създадена през 2009 год. от Ралица Кунева и Димитър Станчев. Те стопанисват 2200 кошера в 30 пчелина из Странджа планина. Базата се намира в село Индже войвода, община Созопол. Тя е сертифицирана в биологично направление. На изложението фермата печели златен  приз за иновации за манов мед с магарешко мляко. Той подобрява здравето на белите дробове и дихателни пътища, благодарение на уникалното съчетание на два природни продукта, произведени в България: манов мед от дъб и магарешко мляко. Димитър и Ралица участват за пръв път като изложители във форума и се заричат да не е последен.