БРИКС обяви война на долара

Дилма Русеф стана шеф в БРИКС и обяви война на долара
БРИКС обяви война на долара
Източник: Ройтерс

Мултинационалната банка ще отпуска заеми в южноафрикански рандове и бразилски реали. Банката вече отпуска заеми в китайски юани. Има планове и за индийската рупия.   

Новосъздадената банка за развитие, мултинационалната банка на страните от групата БРИКС, планира да започне да отпуска заеми в южноафрикански рандове и бразилски реали, като част от плановете си за намаляване на зависимостта от долара и насърчаване на по-многополюсна международна финансова система.

Това е заявила в интервю за в. "Файненшъл таймс" президентът на банката Дилма Русеф.

Американският долар удари 15-месечно дъно

Международният кредитор, който е базиран в Шанхай, разглежда молби за членство от около 15 страни. Очаква се да одобри приемането в състава си на четири или пет от тях. Русеф е отказала да назове имената на държавите, но е посочила, че приоритет на банката е да диверсифицира географското си представителство.

Новата банка за развитие ще емитира дълг в южноафрикански рандове за кредитиране в Република Южна Африка и ще предприеме идентичен подход спрямо Бразилия.

Очакваме да отпуснем между 8 и 10 милиарда долара през настоящата година. Нашата цел е делът на средствата, които отпускаме в местна валута, да достигне около 30 на сто от кредитирането като цяло. Ще се опитаме или да направим валутен суап, или да издадем облигации

, казва още Русеф и добавя, че подобни планове банката има и за индийската рупия.  

 
Банката вече отпуска заеми в китайски юани. Разширяването на кредитирането в местна валута подкрепя по-широка цел, съгласувана от страните от БРИКС, а именно насърчаването на използването на алтернативи на долара в търговските и финансови трансакции.

Страните членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - създадоха Новата банка за развитие през 2015 г. като алтернатива на доминираните от САЩ международни финансови институции - Международният валутен фонд и Световната банка.

Заемите ще се отпускат в местна валута, като това позволи на кредитополучателите да избегнат валутния риск и промените в лихвените проценти в САЩ.

Местните валути не са алтернатива на долара. Те са алтернативи на системата. Досега системата беше еднополюсна, тя ще бъде заменена от по-многополюсна.
Ние отхвърляме всякакъв вид налагане на условия. Често заемът се дава, при условие че се изпълняват определени политики. Ние не правим това. Ние уважаваме политиките на всяка страна

, обяснява Русеф.

Европейската централна банка ще повишава лихвените си проценти дори при спад на инфлацията

Банката на БРИКС се стреми да се разграничи от Световната банка и МВФ, без да поставя политически условия при отпускане на заеми.

От създаването си досега банката е отпуснала 33 милиарда долара за общо 96 проекта, свързани с инфраструктура и устойчиво развитие.