Американският долар удари 15-месечно дъно

Индексът на потребителските цени за юни се е увеличил с 3% годишно спрямо 4% през май.
Американският долар удари 15-месечно дъно

Основните борсови индекси зад океана и в Европа отбелязаха ръст на няколко поредни сесии. Оптимизмът на инвеститорите беше подхранен от публикуваните данни за инфлацията в САЩ. Индексът на потребителските цени за юни се е увеличил с 3% годишно спрямо 4% през май. Това е най-ниското ниво за повече от две години и представлява рязко забавяне на инфлацията спрямо максималните 9,1%, достигнати миналия юни. Намаляващата инфлация кара по-голямата част от анализаторите да прогнозират, че увеличение на лихвения процент по-късно този месец може ще се окаже последно от страна на ФЕД.

Щатският долар отбеляза 15-месечно дъно спрямо другите основни валути. Йената се повиши с 4% през последните пет сесии, швейцарският франк отбеляза най-силното си ниво от 2015 г., докато еврото и паундът достигнаха най-високата си стойност от повече от година. Зелените пари отслабват, тъй като лихвените проценти в САЩ са близо до своя връх и агресивното затягане на Федералния резерв започва да оказва влияние върху най-голямата икономика в света. Облекчаването на инфлацията подкрепя аргумента Централната банка на САЩ да приключи кампанията си за повишаване на лихвите през следващите месеци.

Пропадането на долара и намаляването на доходността по държавните облигациите помогнаха на спот цената на златото да се изкачи с 1,3% до нива за една тройунция от 1965 щатски долара.