Европейската централна банка ще повишава лихвените си проценти дори при спад на инфлацията

Тенденцията на увеличения ще се запази вероятно още 12 месеца
Европейската централна банка ще повишава лихвените си проценти дори при спад на инфлацията
/ Източник: ЕЦБ

Европейската централна банка вероятно ще повиши още лихвените си проценти през следващите месеци, за да се бори с високата инфлация в еврозоната, дори ако има признаци, че ценовият натиск отслабва, каза в понеделник главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн. 

Очакванията на инвеститорите са централната банка да увеличи лихвите с още 0.50% през март. Според Лейн обаче покачванията ще продължат и след това.

Текущата информация за основния инфлационен натиск предполага, че ще бъде подходящо лихвените проценти да се повишат допълнително и след срещата ни през март

, добави той.

На срещата на 16 март се очаква ЕЦБ да даде някои насоки за бъдещи ходове. Засега нагласите са, че основната лихва ще се качи до 4%, преди да се прекрати кампанията на централната банка. В момента основната й лихва е 2.5% 

Лейн каза, че калибрирането на бъдещите повишения на лихвите ще зависи от новите икономически прогнози на ЕЦБ, които излизат следващата седмица, както и от входящите данни.


Той очаква намаляване на ценовия натиск от суровини, икономическа активност и затруднения в доставките, частично компенсирани от разходите за храна и труд. "Енергийната карта предполага все още силен инфлационен натиск, но се появяват някои признаци на облекчаване“, каза Лейн. Той очаква ръстът на заплатите да стимулира основната инфлация тази година, като "правдоподобни" са увеличенията на заплатите от 4-5%, тъй като работниците се опитват да наваксат по-високите цени.


Членът на борда на регулатора Робърт Холцман се надява, че пиковите лихвени проценти ще бъдат достигнати през следващите 12 месеца,

Надявам се, че през следващите 12 месеца ще сме достигнали върха на лихвените проценти, като се очаква спада на инфлацията да отнеме "много време". 

, каза Холцман в интервю за Ханделсблат, публикувано в понеделник.