OpenAI се съюзява с бившия дизайнер на Apple Джони Айв, за да създаде "iPhone на AI"

OpenAI и Джони Айв имат визия: устройство, което ще направи изкуствения интелект достъпен за всички.
OpenAI се съюзява с бившия дизайнер на Apple Джони Айв, за да създаде "iPhone на AI"

Според доклад на Financial Times изследователската лаборатория OpenAI, която стои зад популярния чатбот ChatGPT, е в напреднали преговори с бившия дизайнер на Apple Джони Айв и главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон за стартиране на ново начинание, което ще създаде потребителско устройство, използващо изкуствен интелект.

Проектът, който все още е в начален стадий, има за цел да разработи устройство, което да даде възможност на потребителите да взаимодействат с изкуствения интелект по-интуитивен и естествен начин, подобно на начина, по който iPhone въведе нова ера в компютрите със сензорен екран.

Според доклада, който се позовава на източници, запознати с плана, компанията на Айв LoveFrom работи с шефа на OpenAI Сам Алтман, за да обмислят идеи за дизайна и функционалността на устройството. Айв основа компанията, след като напусна Apple през 2019 г.

ChatGPT треската се разпространява по работните места зад океана, предизвиквайки умерена тревога

В начинанието ще участва и SoftBank, японският конгломерат, който притежава 90% дял в Arm, дизайнера на чипове. Сон е предложил да инвестира повече от 1 млрд. долара в проекта и да предостави технологията на Arm за устройството.

Обсъжданията са "сериозни", но все още не е постигнато споразумение. Преди да бъде направено официално съобщение, може да минат няколко месеца, а разработката на евентуален хардуерен продукт вероятно ще отнеме години.

Айв е известен с ролята си в създаването на първия iPhone, който беше пуснат на пазара през 2007 г. и се превърна в световен феномен. Пазарът на смартфони обаче е достигнал точката на насищане и много технологични компании търсят следващото голямо нещо в потребителската електроника. Сред потенциалните кандидати са слушалките за виртуална реалност, но нито една от тях не е достигнала популярността на смартфона.

OpenAI се надява да промени това с технологията си за изкуствен интелект, която се наложи в индустрията. Тази седмица тя обяви нови функции за своя чатбот ChatGPT, като гласов контрол, анализ на изображения и сърфиране в интернет.

Базираното в Индия приложение Koo пуска ChatGPT за потребителите си