Новият xAI на Илон Мъск и какво трябва да знаем за него

Мъск признава значението на конкуренцията в областта на AGI и вижда X AI като конкурент на OpenAI, насърчавайки иновациите и надеждните потребителски инструменти.
Новият xAI на Илон Мъск и какво трябва да знаем за него
Източник: TechtonicShift

Илон Мъск наскоро обяви създаването на нова компания за изкуствен интелект, наречена X AI, насочена към разработване на търсещ истината изкуствен общ интелект (AGI) възможно най-бързо. Този ход се разглежда като отговор на опасенията на Мъск относно OpenAI, който той е съосновател, но сега вярва, че е повлиян от участието на Microsoft и се ръководи от корпоративни интереси, а не от обществени ползи.

В дискусия в Twitter Мъск разкри визията си за X AI, подчертавайки важността на AGI, който е любопитен и търсещ истината. Той си представя AGI като начин за справяне с неразрешени въпроси в области като физиката и търсенето на извънземен живот. X AI планира да използва задълбочени математически изследвания, за да изследва сложни проблеми и потенциално да допринесе за разработването на единна „Теория на всичко“.

X официално въвежда аудио и видео разговори

Мъск признава значението на конкуренцията в областта на AGI и вижда X AI като конкурент на OpenAI, насърчавайки иновациите и надеждните потребителски инструменти. Той също така подчертава необходимостта от регулиране на ИИ и предполага, че Китай ще приложи свои собствени разпоредби, за да избегне подчинение на цифровия суперинтелект.

Визията на Мъск се простира отвъд AGI, като се има предвид нейната интеграция в социално-икономически системи и етични последици. Създаването на X AI подчертава ангажимента на Мъск за напредък на AGI и оформяне на въздействието му върху бъдещето на човечеството.

X (Twitter) на Елон Мъск се приближава към криптоплащанията с нов държавен лиценз