X официално въвежда аудио и видео разговори

Елон Мъск потвърждава въвеждането на аудио и видеоразговори, като добавя, че това е "ранна версия"
X официално въвежда аудио и видео разговори
Източник: The Verge

X, платформата, известна преди като Twitter, въвежда аудио и видеоразговори. Някои потребители на платформата получиха известие при отваряне на приложението, което гласи: "Аудио и видео разговорите са тук!"

В настройките на приложението има и нова секция "Enable audio and video calling", който гласи, че можете да "включите функцията и след това да изберете с кого ви е удобно да я използвате". Тя включва опции за разрешаване на аудио и видеоразговори само от хора от адресната ви книга, от хора, които следвате, от проверени потребители или и от трите. След това можете да осъществите обаждане, като отворите директните съобщения с друг потребител, изберете иконата на телефона в горния десен ъгъл на екрана и изберете аудио или видео обаждане.

В публикация в X, Елон Мъск потвърждава въвеждането на аудио и видеоразговори, като добавя, че това е "ранна версия" на функцията и ще бъде достъпна за iOS, Android, Mac и PC, като "не е необходим телефонен номер".

Все още не е ясно доколко широко X е стартирал аудио и видео разговорите и дали потребителите, които не са потребители на Premium, могат да ги използват. Миналия месец изобретателят на хаштагове и защитник на отворения код Крис Месина установи, че кодът на X подсказва, че за да го използват, потребителите трябва да се регистрират за абонамент Premium на X.

Мъск също така спомена, че ще таксува всички потребители с годишна цена за достъп до платформата и вече е започнал да таксува потребителите в Нова Зеландия и Филипините с 1 долар годишно.

В конферентен разговор със служителите на компанията в четвъртък Мъск загатна и за друга новост, която предстои да се случи с X до края на 2024, а именно - превръщането ѝ във финансов център, който да се справя с всичко, свързано с пари :

"Когато казвам плащания, всъщност имам предвид целия финансов живот на някого. Ако това е свързано с пари то ще бъде на нашата платформа. Пари или ценни книжа, или каквото и да е друго. Така че не е просто като да изпратя 20 долара на приятеля си. Говоря за това, че няма да имате нужда от банкова сметка".

В момента компанията работи по получаването на лицензи за пренос на пари в САЩ, за да може да предлага финансови услуги.

Мъск и преди е обсъждал плановете си да превърне X във финансов център. Той дори преименува Twitter на името на своята онлайн банка X.com от ерата на дотком бума, която в крайна сметка стана част от PayPal. В края на миналата година, Мъск беше разкрил, че възнамерява платформата да предлага високодоходни сметки на паричния пазар, дебитни карти, чекове и кредитни услуги, като целта е потребителите да могат да "изпращат пари навсякъде по света незабавно и в реално време".

Превръщането на X в богат център за финансови услуги е пряко свързано с целта на Мъск да превърне платформата в "приложение за всичко ", подобно на суперприложения като WeChat в Китай, които предлагат достъп до пазаруване, транспорт и др.