Всеки може да повиши дигиталните си умения с пари от Европа

Милиард идва по НПВУ, 600 милиона по ОП "Развите на човешките ресурси"
Всеки може да повиши дигиталните си умения с пари от Европа
Източник: ССИ

Всички искаме държавата да е модерна, дигитализирана. Това наистина звучи чудесно, но при положение, че масивите с важна и чувствителна информация са онлайн, темата за киберсигурността е фундаментална, сподели Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива /ССИ/. Освен на умения и компетенции тук обучаваме подрастващите  и на етика, защото тези знания могат да се използват и за добро, и за лошо, допълни той. 

Резултати от проучване на тема "Киберсигурност" в България

В обучителния център на Европейския цифров иновационен хъб  „Тракия“, създаден в Пловдив през април, се обучават освен ученици, и служители от малки и средни фирми. Общинската администрация "под тепетата" също е активен ползвател на услугата.

Около 30% от служителите в община Пловдив са преминали базово ниво по киберсигурност

, уточни Мирослав Беляшки, началник на отдел „Канцелария на кмета и протокол“ . 

За повишаване на дигиталните компетенции на работещите  до 2026 година са предвидени 1 милиард лева по Националния план за възстановяване и устойчивост и още 600 милиона лева по ОП "Развитие на човешките ресурси.  По НПВУ работници и служители могат да ползват ваучери и сами да изберат мястото, където да се обучават. 
България има остра нужда от подобни програми. Страната ни е на 26-о място от общо 27-те по ниво на навлизане на информационните технологии в обществения сектор. Тази статистика е предизвикателство, но и възможност

, съобщи министърът на труда Иванка Шапалатова. 

Пореден месечен спад при обявите за работа в ИТ сектора

Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ е проект между Съюза за стопанска инициатива, Института по информационни и комуникационни технологии, Българската асоциация по киберсигурност, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Община Пловдив. Той е с продължителност  3 години и се финансира по програма „Цифрова Европа“ на ЕК и по програма „Научни изследвания, иновации и цифровизация за интелигентна трансформация“.