Пореден месечен спад при обявите за работа в ИТ сектора

Oсновен акцент е забележимият спад на предложенията в сектор “ИТ“ от 43% или 3450 предложения по-малко спрямо март 2022г.
Пореден месечен спад при обявите за работа в ИТ сектора
Източник: JobTiger

В края на март се наблюдават около 52 000 предложения за работа във водещите сайтове за работа в страната. Техният брой е нараснал с 11% спрямо предходния месец февруари, показва ежемесечният анализ на JobTiger. На годишна база предложенията са с 1200 по-малко (-1%).

Почти във всички сектори има ръст на обявите. Единствено изключение прави отново секторът „ИТ“, (460 предложения по-малко, 8% спад). Броят на обявите в този сектор продължават да намаляват 6-и пореден месец и през март те са около 4600.

На годишна база основен акцент отново е забележимият спад на предложенията в сектор “ИТ“ от 43% или 3450 предложения по-малко спрямо март 2022г.

Като дял, за пръв път от края на пандемията, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са по-малко от 10% от всички обяви (9,7%). През март се отчита спад от 5%, като техният брой е 4380 (близо 250 по-малко от предходния месец). Основна причина за спада през месеца при тези обяви е намаляващият брой предложения в сектор „ИТ“.

Работа от вкъщи

Според анализа на HR компанията и кариерен сайт JobTiger предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа продължават да намаляват. През м. март отчитаме спад от 5%, като техният брой е 4380 (близо 250 по-малко от предходния месец). Основна причина за спада през месеца при тези обяви е намаляващият брой предложения в сектор „ИТ“.

Разпределението на тези предложения по сектори е: 58% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (6%).