Snap каза, че ще съкрати 10% от работната си сила по целия свят, около 500 служители

Последният голям кръг от съкращения на компанията беше през август 2022 г., когато тя съкрати 20% от персонала и преструктурира своите бизнес направления.
Snap каза, че ще съкрати 10% от работната си сила по целия свят, около 500 служители
Източник: cnbc.com

Компанията за социални медии Snap заяви миналата седмица, че ще освободи 10% от глобалната си работна сила, или около 500 служители, отчасти за „насърчаване на личното сътрудничество“.

Акциите на производителя на Snapchat паднаха с цели 3% по време на сутрешната търговия, преди да компенсират загубите и да затворят с 1,8%. Компанията е извършила множество кръгове съкращения от 2022 г. насам, последно през ноември, когато съкрати малък брой продуктови служители.

Последният голям кръг от съкращения на компанията беше през август 2022 г., когато тя съкрати 20% от персонала и преструктурира своите бизнес направления.

Вече не е новина, и Cisco се готви за масови съкращения

Реорганизираме нашия екип, за да намалим йерархията и да насърчим личното сътрудничество. Фокусирани сме върху подкрепата на нашите напускащи членове на екипа

, каза говорител на Snap пред CNBC.

Платформата за социални медии е най-новата технологична компания, която продължава да съкращава през 2024 г. Близо 24 000 технологични работници са загубили работата си само през януари. Още този месец компанията за киберсигурност и идентичност Okta и Zoom съкратиха служители.

Главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел даде показания пред съдебната комисия на Сената миналата седмица, един от няколкото ръководители на социалните медии, които са изправени пред проверка за вредите, причинени от техните платформи на младите хора.

EBay ще премахне около 1000 работни места или 9% от работната сила на пълен работен ден

Инвеститорите обикновено подкрепят усилията на технологичните компании да намалят броя на служителите. Мета, например, въведе „година на ефективност“, която доведе до брутални съкращения на работната сила. Акциите на собственика на Facebook достигнаха исторически връх, след като отчете силни печалби и обяви първия си дивидент.

Подобно на Google и Facebook, приходите на Snapchat са силно зависими от разходите за дигитална реклама. Компанията заекваше в някои тримесечия, но успя да прекъсне поредица от спадове на приходите през последното тримесечие. Компанията също така инициира програма за обратно изкупуване на акции за 500 милиона долара.

Snap акциите остават под дебютната си цена и доста над най-високата си стойност от 2021 г. от около $83.